IZRAEL POSEDUJE ORUŽJE IZ NAUČNOFANTASTIČNIH FILMOVA, AKTIVIRAĆE GA U RATU SA HAMASOM? U nekoliko sekundi UNIŠTAVA rakete bez ispaljenog metka!

Autor:

Svet

20.10.2023

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska firma Rafael razvija protivvazdušni odbrambeni sistem pod nazivom Iron Beam, poznat i kao "Gvozdeni Zrak".

IZRAEL POSEDUJE ORUŽJE IZ NAUČNOFANTASTIČNIH FILMOVA, AKTIVIRAĆE GA U RATU SA HAMASOM? U nekoliko sekundi UNIŠTAVA rakete bez ispaljenog metka!

Foto: Printscreen/X/@ROCKINROLLREBEL

Lasersko oružje

Ovaj sistem sastoji se od laserskog oružja namenjenog zaštiti zemlje od dolazećih projektila. Ova napredna tehnologija ima sličnosti sa oružjem koje se često prikazuje u naučnofantastičnim filmovima poput Ratova zvezda i Zvezdanih staza.

Iron Beam je prvi put predstavljen na sajmu aviona u Singapuru 11. februara 2014. godine. Sada ponovo privlači pažnju zbog svoje potencijalne primene u trenutnom sukobu sa Hamasom.

Кarakteristike "Gvozdenog zraka"

"Gvozdeni zrak" bi trebalo da postane šesti element izraelskog integrisanog protivraketnog odbrambenog sistema, posle sistema "strela 2", "strela 3", "davidova praćka" i "gvozdena kupola", prenosi Jutarnji.hr.

"Gvozdeni zrak" koristi laser da eliminiše pretnje u vazduhu i predstavlja ekonomično i efikasno rešenje - za razliku od projektila "gvozdene kupole" koji su veoma skupi.

Ovaj sistem može da funkcioniše kao samostalni odbrambeni mehanizam ili da se integriše u širi sistem PVO.

U poređenju sa tradicionalnim presretačima projektila, "gvozdeni zrak" ima znatno niže troškove po metku, neograničen kapacitet pucanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada presretnutih raketnih ostataka na zaštićena područja.

U 2020. godini, sistem je pokazao veoma impresivan efektivni domet do 7 km i sposoban je da brzo neutrališe rakete, bespilotne letelice i minobacačke granate u roku od nekoliko sekundi. Štaviše, postoje planovi za povećanje nivoa snage i ima potencijal da dostigne 100 kV ili više.

Uvođenje "gvozdenog zraka" kao odgovor na sukob sa Hamasom

Ako "gvozdeni zrak" počne da se aktivno koristi u borbi, to će biti ključni potez Izraela da ojača svoju PVO usred tekućeg sukoba sa Hamasom. Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju narednih nekoliko godina.

Rafael razvija ukupno dva laserska sistema visoke energije: "gvozdeni zrak" i "mali zrak". "Mali zrak" je presretač snage 7,5 kV dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica (C-mUAV) i zemaljskih ciljeva kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Može da neutrališe mete sa udaljenosti od nekoliko stotina do 2.000 metara. Prvi prototip "malog zraka" je već dostupan.

Najnovije informacije o dešavanjima u ratu u Izraelu možete pročitati u našem blogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Ja

21.10.2023 09:33

Jevrejima nikad nisam verovala