DŽIHADISTI U UČIONICAMA: Bivši TERORISTI Islamske države zaposleni u školama i dečjim centrima u Švedskoj! DA LI JE OVO REALNO?

Autor:

Svet

20.10.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštajima, od 83 osobe koje su se vratile u Švedsku sa teritorije pod kontrolom Islamske države, 21 sada radi sa decom, mladima i ugroženima. Ove osobe su našle posao u centrima za razonodu, predškolskim ustanovama, ali i socijalnim službama.

DŽIHADISTI U UČIONICAMA: Bivši TERORISTI Islamske države zaposleni u školama i dečjim centrima u Švedskoj! DA LI JE OVO REALNO?

Foto: Profimedia

Bez obzira na upozorenja bezbednosnih službi da bivši džihadisti mogu doprineti radikalizaciji i regrutovanju u Švedskoj, ukupno 24 bivša borca ISIS-a su našli posao u javnim službama. Švedska ministarka obrazovanja Lota Edholm izjavila je da je politika Švedske o povratku i kontroli bivših švedskih islamističkih boraca "naivna".

Ona je istakla da je "potpuno neprihvatljivo da ljudi koji su teroristi ISIS-a rade u švedskim školama, zabavnim centrima i slično. To ne bi trebalo dozvoliti". Takođe, postoji slučaj bivšeg džihadiste koji je osuđen po Zakonu o putovanju, koji zabranjuje ljudima da putuju na teritorije koje su pod kontrolom ISIS-a. Međutim, tri meseca nakon odsluženja kazne našao je posao kao zamenik omladinskog radnika u Geteborgu.

Ova situacija pokazuje koliko je važno da školski sistem shvati da smo danas u drugačijoj situaciji. Potrebno je dobiti odgovarajuće reference kada se zapošljavaju ljudi, čak i za ljude koji mogu biti angažovani samo na zamenskom poslu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Posledice ovakve situacije mogu biti višestruke i složene.

Radikalizacija i regrutacija: Švedska obaveštajna služba Säpo upozorava da povratnici ISIS-a mogu radikalizovati druge i angažovati se u regrutaciji u Švedskoj. Neki od ovih veteran boraca mogli bi postati centri sledeće džihadističke mobilizacije, poznate kao 'veteran efekat’.

Bezbednost dece i mladih: Postoji zabrinutost za bezbednost dece i mladih sa kojima ovi povratnici rade. Oni su našli posao u predškolskim ustanovama, centrima za razonodu, kao nastavnici ili službenici za zaštitu dece.

Kršenje ljudskih prava: Postoje implikacije na ljudska prava kada se bivšim borcima oduzima nacionalnost, jer takve osobe riskiraju da budu osuđene na građansku smrt i time postanu nesposobne da ostvare svoja osnovna građanska i socio-ekonomska prava.

Diskriminacija: Postoji rizik od diskriminacije inherentne ovoj protivterorističkoj meri, budući da se smatra da naturalizovani državljani uživaju manju zaštitu od oduzimanja državljanstva, a posebno od apatridnosti, od onih koji su državljani po rođenju.

Povratak u nasilni ekstremizam: Moguće je da neki razočarani ili čak iskreno odvojeni povratnici ponovo padnu u nasilni ekstremizam u budućnosti.

Ove posledice ukazuju na potrebu za pažljivim razmatranjem politika koje se odnose na povratnike iz ISIS-a, posebno kada je reč o njihovom zapošljavanju u javnim službama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading