KALAŠNJIKOV, SIMBOL OTPORA: AK-47 idealno oružje za Hamas, evo zašto se gerilci NIKAD ne odriču legendarnog puškomitraljeza

Autor:

Svet

17.10.2023

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AK-47, poznat i kao Kalašnjikov, je legendarni sovjetski automatski puškomitraljez koji se počeo proizvoditi nakon Drugog svetskog rata. Ovaj oružni sistem je postao jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih na svetu, koristi se u mnogim vojskama, policijskim snagama i gerilskim grupama širom sveta, uključujući i organizacije kao što je Hamas.

KALAŠNJIKOV, SIMBOL OTPORA: AK-47 idealno oružje za Hamas, evo zašto se gerilci NIKAD ne odriču legendarnog puškomitraljeza

Foto: Shutterstock, Ap

AK-47 je popularan među gerilskim grupama širom sveta zbog svoje pouzdanosti, jednostavnosti, izdržljivosti i efikasnosti u borbi na bliskim rastojanjima. Ova puška je postala simbol otpora i borbe protiv okupacije, a njena široka dostupnost i niska cena čine je privlačnim izborom za organizacije koje se bore u teškim uslovima sa ograničenim resursima. Postoji nekoliko razloga zbog kojih gerilci često koriste AK-47:

Republika

Foto: Shutterstock, Ap

 

 

Pouzdanost i jednostavnost

AK-47 je poznat po svojoj pouzdanosti čak i u teškim uslovima. Ovaj automatski puškomitraljez je jednostavan za upotrebu, održavanje i popravku, što ga čini idealnim izborom za gerilce koji često nemaju pristup visokokvalifikovanim tehničarima ili sofisticiranoj opremi.  AK-47 je izuzetno pouzdan u različitim uslovima, bilo da se radi o vlažnim džunglama ili peščanim olujama na Bliskom istoku. Ovo oružje može da izdrži ekstremne temperature i prljavštinu, a da pri tome ne zahteva često čišćenje ili održavanje.

Robusna konstrukcija

AK-47 je izrađen od čeličnih delova, što ga čini izuzetno izdržljivim. Može izdržati ekstremne uslove, kao što su pesak, blato ili voda, što je ključno za gerilske operacije koje se često odvijaju u raznolikim terenskim uslovima. K-47 može izdržati veliku količinu zloupotrebe i lošeg rukovanja, što ga čini idealnim za situacije u kojima oružje možda neće biti pravilno održavano.

Pristupačnost i niska cena

Ova puška je relativno jeftina za proizvodnju, što je čini lako dostupnom čak i gerilskim grupama sa ograničenim finansijskim resursima. Njena pristupačnost omogućava gerilcima da lako nabave veći broj ovih oružja za svoje operacije.

Laka upotreba i Dug vek trajanja

AK-47 ima malo trzaja, što ga čini lakim za upotrebu čak i za one koji nemaju mnogo iskustva sa vatrenim oružjem. AK-47 ima vek trajanja od 20 do 40 godina, što znači da se oružje može koristiti dugi niz godina.

Republika

Foto: Shutterstock, Ap

 

 

Efikasnost u borbi na bliskim rastojanjima

AK-47 je dizajniran za efikasnu borbu na bliskim rastojanjima, što ga čini idealnim izborom za gerilske borbe u urbanim područjima gde je često potrebna brza i precizna paljba na kratkim udaljenostima.

Popularnost među gerilskim grupama

Zbog svoje pouzdanosti i efikasnosti, AK-47 je postao simbol otpora i borbe protiv okupacije među različitim gerilskim grupama širom sveta. Njegova popularnost među ovim grupama često proizlazi iz istorijskih sukoba tokom Hladnog rata, kada su mnoge gerilske organizacije primile podršku od Sovjetskog Saveza.

Široka dostupnost municije

Municija za AK-47, kao što je kalibar 7.62x39mm, široko je rasprostranjena i lako dostupna, što olakšava snabdevanje gerilskih grupa oružjem i municijom.

Hamas, kao i mnoge druge militantne grupe, koristi različite metode za nabavku oružja, uključujući Kalašnjiko. Oružje se često krijumčari u Gazu preko mora. Na primer, oružje za Hamas se godinama isporučuje u more u hermetički zatvorenim kapsulama koje krijumčari i brodovi ostavljaju miljama od obale Gaze.

Hamas koristi modifikovane verzije AK-47 i drugih vatrenih oružja. Ove modifikacije često uključuju izmene koje omogućavaju jednostavniju upotrebu ili veću efikasnost. Neki izvori sugerišu da Hamas dobija finansijsku podršku i vojnu opremu, uključujući vatreno oružje, od stranih država kao što su Iran i Sirija. Hamas često koristi i oružje koje je ostalo na bojnom polju nakon prethodnih sukoba.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading