MRTVI CIVILI LEŽE PO ULICAMA: Stravične scene u gradovima na jugu Izraela, najmanje 6 poginulih, više od 200 ranjenih! Palestinci paradiraju sa telima poginulih vojnika (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor:

Svet

07.10.2023

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema navodima izraelskih medija, do sada je šest osoba poginulo a najmanje 200 ranjeno pošto su teroristi Hamasa nakon masovnog raketnog napada upali u gradove na jugu zemlje. Izraelski mediji su ranije izvestili da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u Sderotu, a snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju sukobe u gradu i na ulicama.

MRTVI CIVILI LEŽE PO ULICAMA: Stravične scene u gradovima na jugu Izraela, najmanje 6 poginulih, više od 200 ranjenih! Palestinci paradiraju sa telima poginulih vojnika (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju nešto što je izgledalo kao uniformisani palestinski naoružani napadači unutar izraelskog pograničnog grada Sderota.

Na snimku iz Gaze se vidi kako beživotno telo izraelskog vojnika gazi besna gomila koja je vikala „Bog je veliki“. Pojavio se još jedan video koji prikazuje palestinske militante kako odvlače živog izraelskog vojnika na motociklu.

 

Drugi video snimci prikazuju gomilu palestinskih muškaraca kako plešu okolo i na vrhu izraelskog tenka koji je bio u plamenu.

 

 

Autentičnost video snimaka nije mogla odmah da se proveri.

 

Nekoliko grupa militanata koji su u subotu ujutro ušli u Izrael iz Pojasa Gaze vratilo se u enklavu vojnim džipovima navodno zarobljenim od izraelske vojske, javili su izraelski mediji, objavljujući potvrdne snimke.

 

Baraž raketa pao je u subotu ujutro na južni i centralni Izrael, uključujući Jerusalim, gde su sirene zavijale više puta. Najmanje jedna raketa je direktno pogodila zgradu u Regionalnom veću Gederota, ubivši ženu u 60-im godinama.

 

Hamas je tvrdio da je kidnapovao pet vojnika ID, ali ID još nije potvrdio izveštaj.

 

Od 8 sati ujutro u subotu, Magen David Adom (MDA) je rekao da je do sada zbrinuo 16 ljudi širom zemlje, uključujući dvoje koji su bili u kritičnom stanju, šest u umerenom stanju i sedam sa lakšim povredama.

 

 

Pored toga, timovi MDA su pružali negu žrtvama anksioznosti i drugih lakših povreda nastalih usled padova na putu do skloništa. 

 

Pored žene koja je preminula od zadobijenih rana, povređeni su 52-godišnji muškarac iz Gederota koji je umereno povređen i 20-godišnjak iz Javna, takođe lakše povređen. Obe žrtve su prebačene u bolnicu Kaplan.

 

Druge bolnice počele su da prijavljuju svoje ranjene: Asaf Harofeh je rekao da je zbrinuto 17 ljudi, dvoje u teškom stanju, jedno u srednje teškom stanju i 14 sa lakšim povredama. Bolnica Samson Asuta Ašdod saopštila je da je, između ostalih bolnica, zbrinula četiri osobe koje su povređene od raketnog udara.

 

Rakete su pale na više gradova i zajednica, saopštila je ID. To je uključivalo Tel Aviv, gde su prvi izveštaji izraelskih medija rekli da je došlo do direktnog udara u kuću. Ostali gradovi u koje su pale rakete su Rišon Lecion, Holon i Bat Jam. Sirene su se oglasile i na Zapadnoj obali, uključujući Efrat.

Štaviše, prijavljen je direktan pogodak na zgradu u Aškelonu. U gradu se zapalilo i više desetina vozila.

 

U Ramli su četiri civila koja su bila zarobljena ispod oštećene zgrade spasila izraelska vatrogasna i spasilačka služba. Na tom području oštećeno je šest zgrada i još 10 vozila.

 

IDF i izraelska policija zatražili su da stanovnici ostanu u svojim domovima. Otvorena su skloništa širom zemlje. 

„Pozivamo stanovnike da ostanu u zaštićenim područjima, izbegavaju približavanje licu mesta i da se uzdrže od dodirivanja ostataka raketa koji mogu sadržati eksploziv ili slične opasnosti“, saopštila je izraelska policija. 

Aerodromi na jugu i u centru zemlje zatvoreni su za privatne letove. Aerodrom Ben-Gurion je, međutim, rekao da će ostati otvoren i raditi u skladu sa bezbednosnim i bezbednosnim smernicama.

Kako je navedeno, pored raketne vatre, teroristi su pokušali da se infiltriraju u južni Izrael. Razmjena vatre između izraelskih snaga i terorista prijavljena je u policijskoj stanici Sderot. I u kibucu na južnoj periferiji Gaze došlo je do infiltracije terorista i razmene vatre.

 

Teroristi koji pucaju na izraelske snage navodno su utvrđeni u zgradama. Neki od terorista koji su učestvovali u borbama vratili su se u pojas Gaze.

 

Hamas je najavio da će uskoro biti objavljena poruka Mohameda Deifa. 

Palestinski islamski džihad saopštio je da su se njegovi borci pridružili Hamasu u napadima na Izrael.

Portparol ID je zamolio javnost da pokaže odgovornost i da ne širi detalje o događajima koji nisu provereni i da se drži samo informacija koje su dozvoljene za objavljivanje.

Potrebne donacije krvi

MDA je saopštila da njene službe za krv organizuju specijalnu akciju davanja krvi u bolnici Ičilov u Tel Avivu, sa početkom u 10:00

„Osrdno tražimo podršku javnosti i učešće u ovoj ključnoj inicijativi istupajući za davanje krvi“, rekao je MDA. 

Dodatne informacije o dodatnim lokacijama za davanje krvi biće dostupne uskoro.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading