PUTIN PODELIO AMERIKU, LIBERALNA ELITA U ŠOKU: Hilari Klinton U PANICI - popularnost predsednika Rusije među Amerikancima RASTE! Tramp mu se DIVI, njegovi glasači ŽELE POBEDU RUSIJE!

Autor:

Svet

05.10.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički krugovi u SAD beleže rast popularnosti politike predsednika Rusije Vladimira Putina među Amerikancima – protiv toga se treba boriti, izjavila je bivši američki državni sekretar Hilari Klinton u intervjuu TV „Pi-Bi-Es njuz“.

PUTIN PODELIO AMERIKU, LIBERALNA ELITA U ŠOKU: Hilari Klinton U PANICI - popularnost predsednika Rusije među Amerikancima RASTE! Tramp mu se DIVI, njegovi glasači ŽELE POBEDU RUSIJE!

Foto: Tanjug/AP

"Iskreno, ne razumem Amerikance koji su na strani Putina, ali mi to vidimo, čujemo i treba da se borimo protiv toga", kazala je Hilari Klinton. Takođe je navela da je rusko rukovodstvo navodno „oduševljeno“ zbog turbulencija koje potresaju američki Kongres, jer to preti prekidom isporuka američkog oružja Kijevu.

Klinton je takođe izrazila zbunjenost zbog toga što neki Amerikanci "koji su na odgovornim funkcijama govore o tome da SAD ne treba da podržavaju narod Ukrajine". Po njenim rečima, u SAD je došlo do "ideološke i političke partijske podele".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Podela među republikancima

Ruska invazija na Ukrajinu se pojavila I kao iznenađujuće velika linija raskoraka unutar američke republikanske stranke. U Predstavničkom domu , konzervativno krilo stranke — oni članovi koji su najbliži bivšim predsednikom Donaldom Trampom — oštro se okrenulo protiv slanja pomoći Ukrajini. Republikanska partija je dugo bila dom za glasače izolacioniste, posebno u ruralnim i malim gradovima Amerike. Tokom većeg dela istorije SAD, američki interesi su bili ograničeni uglavnom na zapadnu hemisferu. Drugi svetski rat i uspon Sovjetskog Saveza su ovo promenili, do Trampove politike ratobornog izolacionizma.

Tramp očigledno ne voli međunarodne institucije i pravila. On ih vidi kao ograničenja moći SAD i nenadoknađene obaveze. Poznato je da se žalio da američki saveznici „ otkidaju “ SAD ne plaćajući američku zaštitu. On je nastojao da ukloni SAD iz struktura kao što su NATO i savez SAD i Južne Koreje. Nije uspeo, ali će verovatno pokušati ponovo ako bude ponovo izabran. Sve ovo spadalo je pod rubriku njegove spoljne politike „ Amerika na prvom mestu “. Ali Trampova posebna fascinacija Rusijom je bila veoma izražena i on je dramatično povukao stranku u svom pravcu.

Pro-Putinova Republikanska stranka

Tramp veoma primetno nikada nije kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina. Niko ne zna zašto. Bez obzira na razlog, Tramp je značajno promenio mišljenje o Rusiji - do tačke u kojoj bi sada veliki deo republikanaca sada prepustio Ukrajinu ruskoj agresiji.

Ako ostavimo na stranu Trampove lične brige, sve je jasnije da rastući proputinizam republikanaca odražava ideološke promene. Putin predstavlja vrednosti koje se mnogima sviđaju. On glumi tvrdog, muževnog lidera, imidž koji Tramp sam gaji. Putin povezuje svoju konzervativnu vladu sa ruskom pravoslavnom crkvom — bliskošću crkve i države za kojom žude američki evangelisti u SAD. Putin je nemilosrdno protiv pokreta "Buđenje“. On se obračunao sa homoseksualcima i transseksualcima. On nema strpljenja za feminizam i redovno koristi rasni jezik koji Amerikanci ne mogu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

A Putinov autoritarizam — njegova represija protiv protivnika i medija — očigledno je privlačan desnici koju drže Tramp, a koja i sama klizi ka autoritarizmu . Putin predstavlja onu vrstu vođstva i ideologije kojoj teži Trampovo krilo republikanaca. Tramp mu se veoma očigledno divi, kao i tvrda desnica u Kongresu. Ovo je pretvorilo pomoć Ukrajini — koja zauzima veoma mali deo ogromne američke nacionalne ekonomije — u pitanje koje izaziva velike podele. Trampističko krilo želi pobedu Rusije.

Veliki test ove Putinističke preorijentacije spoljne politike krajnje desnice biće poraz Trampa na predsedničkim izborima sledeće godine. Ako Tramp izgubi, lična Trampova veza sa Putinom će biti izgubljena. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

05.10.2023 14:38

Ne vole obični Amerikanci Putina nego su uvideli šta im rade satanisti preko DUBOKE DRŽAVE i svima njima je dosta toga.... Gube zaposlenja, zarađuju sve manje, beskućnika nikad više... Nekada je običam Amer vozio kola, žena mu je i ala auto, školovali decu, imali kuću u vlasništvu i SVE TO OD JEDNE PLATE...!!! Sada i muž i žena rade, podstanari, deca u državnim školama...!!! ZNAČI RASPADA SE "AMERIČKI SAN"