TESTIRANO PUTINOVO SUPERORUŽJE: Projektil Burevestnik na Zapadu zovu LETEĆI ČERNOBILJ ili raketa SUDNJEG DANA! TOLIKO JE MOĆNA!

Autor:

Svet

05.10.2023

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satelitski snimci iz vazduha pokazuju da se Rusija sprema da testira eksperimentalnu krstareću raketu na nuklearni pogon "Burevestnik"– ili je takvo oružje već nedavno testirala, navodi se u analizi Njujork tajmsa.

TESTIRANO PUTINOVO SUPERORUŽJE: Projektil Burevestnik na Zapadu zovu LETEĆI ČERNOBILJ ili raketa SUDNJEG DANA! TOLIKO JE MOĆNA!

Foto: Youtube, Tanjug/AP

Burevestnik, koji ima neograničen domet, jedno je od šest ruskih „superoružja“ za koje se Putin hvalio da ih ne može presresti nijedan odbrambeni sistem.

 

Kretanja aviona i vozila iz vojne baze na udaljenom ruskom Arktiku podsećaju na pripreme napravljene pre raketnog testiranja Burevestnika 2017. i 2018. godine.

 

Američki nadzorni avioni primećeni su u istoj oblasti u protekle dve nedelje, a piloti su upozoreni da izbegavaju vazdušni prostor iznad tog područja.

Rusija je sprovela još 13 testova između 2017. i 2019. godine, a sva su propala, navodi se u izveštaju Inicijative za nuklearnu pretnju (NTI), nevladine organizacije koja se bori za smanjenje broja nuklearnog i biološkog oružja.

Svaka greška može biti fatalna. Raketa lansirana 2019. srušila se i eksplodirala tokom misije porvratka, ubivši sedam ljudi, prema američkim zvaničnicima.

 

"Raketa je „egzotična — opasna je u fazi testiranja i razvoja“, rekao je Deril Kimbol, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja.

 

Ne zna se sa sigurnošću da li su još neke rakete Burevestnik testirane od 2019. godine, ali čak i ako je uspešno lansiranje već izvršeno, još mnogo godina pre nego što bi oružje moglo da postane operativno. U prethodnim testovima, raketa je uspela da preleti mnogo kraće udaljenosti od onih za koje je projektovana – više od 20.000 kilometara.

Američki zvaničnici procenili su da je tokom najuspešnijeg testa, koji je trajao nešto više od dva minuta, projektil preleteo 35 kilometara pre nego što je pao u more. Tokom drugog testa, nuklearni reaktor rakete nije se aktivirao, a raketa je pala samo nekoliko kilometara od lansirne tačke. Da bi test bio uspešan, nuklearni reaktor rakete mora da se zapali u letu, tako da raketa može da pređe mnogo veće udaljenosti.

Prema izveštaju NTI, projektil je strateško oružje namenjeno za upotrebu kao odgovor na neprijateljski nuklearni napad. Raketa može biti opremljena konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, ali ima manji nosivost od drugog nuklearnog oružja.

 

Korišćen u ratu, projektil bi mogao da uništi gradove i velike vojne ciljeve, smatraju stručnjaci. Rusija je otkrila vrlo malo o tehničkim detaljima rakete Burevestnik, ali ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je ona na nuklearni pogon.

 

Oružje se verovatno pokreće raketnim motorom na čvrsto gorivo pre nego što se mali nuklearni reaktor aktivira u letu, što bi omogućilo da projektil ostane u vazduhu neograničeno.

Satelitski snimci dobijeni ujutru 20. septembra pokazuju nekoliko vozila prisutnih u zoni lansiranja raketa ruske vojne baze, uključujući kamion sa prikolicom koja izgleda veličine projektila Burevestnik. Do popodneva, prikolica je nestala i zaštitna oprema je ponovo prekrivala lansirnu rampu nakon što je bila privremeno pomerena u stranu.

 

Dalje slike dobijene nedelju dana kasnije pokazuju da je lansirna platforma ponovo postala aktivna.

 

Ruske vlasti su 31. avgusta izdale upozorenje iz vazduha o „privremenoj opasnoj zoni“ savetujući pilote da izbegavaju deo vazdušnog prostora iznad Barencovog mora i oblast oko mesta lansiranja, poznatog kao Pankovo. Upozorenje je više puta produžavano, trenutno sa rokom važenja do 6. oktobra.

Rusija je izdala slična upozorenja pre testiranja rakete Burevestnik 2019. Štaviše, u vazduhoplovnoj bazi Rogačevo, koja se nalazi 160 kilometara južno od Pankova, početkom avgusta primećena su dva ruska aviona koji su posebno korišćeni za prikupljanje podataka o lansiranju raketa.

Avioni su u vlasništvu Rosatoma, ruske kompanije za atomsku energiju. Avioni su u toj bazi ostali do 26. septembra, pokazuju satelitski snimci. Tokom sličnih testova sprovedenih 2018. godine, isti tip aviona je viđen u blizini mesta lansiranja. Izviđački avion američkog vazduhoplovstva RC-135V Rivet Joint je 19. i 26. septembra preleteo najmanje dve misije u blizini obale arktičkog ostrva gde se nalazi mesto lansiranja, navodi Flightradar24.

 

Zbog nedostatka informacija u vezi sa raketom Burevestnik, teško je reći da li je test već obavljen ili će tek bitiobavljen. Raketa je opasna ne samo zato što ima veliki vojni potencijal, već i zato što bi mogla da ispusti veoma štetne radioaktivne materije ako bi raketa eksplodirala ili doživjela kvar tokom testiranja. 

 

Putinovih 6 „superoružja“.

Burevestnik je jedno od šest strateških oružja koje je Putin predstavio u govoru 2018. Ruski predsednik je tvrdio da je ovo „superoružje“ previše moćno da bi ga odbrambeni sistemi Sjedinjenih Država presreli: 

1.Avangard - "hipersonična jedrilica"
2.Burevestnik - raketa na nuklearni pogon
3. Kinžal - hipersonična balistička raketa sa vazdušnim lansiranjem
4. Posejdon - autonomno podvodno vozilo sa nuklearnim pogonom
5. Sarmat (Satan II) - super-teška interkontinentalna balistička raketa
6. Cirkon - hipersonična protivbrodska krstareća raketa

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading