GLAS U GLAVI MU JE REKAO DA PUCA: Otkriva se pozadina zločina na Tajlandu, DEČAK-UBICA imao psihičke probleme

Autor:

Svet

04.10.2023

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u Tajlandu spremaju se danas da optuže 14-godišnjeg dečaka za ubistvo s predumišljajem nakon što je juče izveo napad pištoljem u luksuznom tržnom centru u Bangkoku koristeći, kako policija kaže, modifikovani pištolj koji je prvobitno bio dizajniran da ispaljuje ćorke.

GLAS U GLAVI MU JE REKAO DA PUCA: Otkriva se pozadina zločina na Tajlandu, DEČAK-UBICA imao psihičke probleme

Foto: www.profimedia.rs

Osumnjičeni je doživeo psihički slom nakon napada koji je izveo unutar Siam Paragona ubivši dve žene, jednu iz Kine i jednu iz Mjanmara, i ranivši još pet osoba.

General-major Pol Nakarin Sukontavit, koji nadgleda Odsek 6 Metropolitenskog policijskog biroa, rekao je da je tim psihijatara iz Opšte policijske bolnice juče procenio mentalno zdravlje osumnjičenog. Izjavili su da je dečak još uvek uznemiren i da nije u dovoljno stabilnom stanju za ispitivanje.

 

U sredu su policajci iz policijske stanice Patumvan odveli tinejdžera na sud da bi zatražili istražni pritvor. Zahtev je uključivao psihijatrijski izveštaj, koji je predložio da se tinejdžer pošalje u Institut Galja Rajanagarindra na procenu i lečenje.

 

Eventualna psihijatrijska procena će utvrditi da li je tinejdžer sposoban za suđenje. Ispitivanje će se nastaviti samo ako se smatra sposobnim.

U međuvremenu, policija kaže da je oružje korišćeno u pucnjavi modifikovani pištolj, ali još uvek nije jasno da li ga je modifikovao dečak ili neko drugi.

Nakarin je rekao da se sadržaj dečakovog telefona još ispituje. Sadržaj uključuje razgovore u kojima osumnjičeni sebe naziva „Hunterz“ i postavlja pitanje „Vi momci poznajete Siam Paragon“ u grupi. 

Istražitelji takođe proučavaju video snimke dečaka koji puca iz pištolja, istoriju obuke vatrenog oružja i izvor vatrenog oružja.

Izveštaji kažu da je prvo ispitivanje pokazalo da je tinejdžer bio svestan incidenta. Međutim, nakon nekog vremena, počeo je da pokazuje znake nestabilnosti i abnormalnosti. U međuvremenu, policija još nije objavila nikakve informacije o zdravstvenoj istoriji mladića. Detalji razgovora sa dečakovim roditeljima takođe se čuvaju u tajnosti dok se ne prikupe dodatni dokazi.

 

Nakarin je rekao da će protiv roditelja biti podignuta optužnica ako se utvrdi da su umešani u nedela. Što se tiče torbe pronađene u toaletu koji je navodno bio u vlasništvu mladića, policija je saopštila da nije nosilo dodatnu odeću, već samo taktički pojas, koji je dečak stavio pre nego što je krenuo u pucnjavu.

 

On je rekao da je istraga još u toku kako bi se utvrdilo da li je ubistvo bilo s predumišljajem.

Dečak se do sada suočava sa pet optužbi, a to su ubistvo sa predumišljajem, ubistvo u pokušaju, neovlašćeno držanje vatrenog oružja, nošenje vatrenog oružja na javnim površinama bez dozvole i pucanje iz pištolja na javnom mestu bez dozvole. Druge optužbe se mogu dodati kako se prikupi više dokaza.

Obraćajući se tvrdnjama da puštanje osumnjičenog na slobodu može predstavljati značajnu opasnost za druge, sud je ocenio da je uputno da se osumnjičeni zadrži u Centru za maloletnike. Centru je takođe naloženo da izvrši procenu mentalnog zdravlja osumnjičenog osim ako mu se ne odobri kaucija. Nije bilo molbe staratelja osumnjičenog za privremeno puštanje na slobodu osumnjičenog.

 

Napad potresao Tajland

 

Ovo je bio treći oružani napad koji je potresao Tajland u poslednje tri godine. 14-godišnjak se predao kada ga je policija saterala u ćošak u prodavnici dizajnerskog nameštaja.

Policija je najavila da će ga optužiti za ubistvo sa predumišljajem, ubistvo u pokušaju, posedovanje nelegalnog oružja i upotrebu na javnom mestu.

„Još uvek ne možemo da dobijemo njegovu izjavu jer je doktor rekao da ima psihijatrijski problem“, rekao je za Rojters general-potpukovnik policije Bangkoka Nakarin Sukondavit.

Masovna ubistva su retka na Tajlandu, ali nasilje i posedovanje oružja su uobičajena pojava. Zakoni o oružju su strogi, ali oružje se može modifikovati i kupiti ilegalno, dok su mnogi komadi oružja su prokrijumčareni iz inostranstva.

Policija je saopštila da je tinejdžer prepravio pištolj dizajniran za gađanje ćorcima, koji se slobodno prodaje.

Jedno od najfotografisanijih mesta na Instagramu, Siam Paragon je najpoznatiji tržni centar na Tajlandu koji svakodnevno privlači gomile domaćih i stranih posetilaca koji kupuju u njegovim luksuznim prodavnicama ili posećuju njegov akvarijum, bioskope i restorane i kafiće.

Danas je na njegovom ulazu postavljeno cveće kada je ponovo otvorio svoja vrata, dok su radnici zamenili razbijeno staklo u radnji Luj Viton.

Premijer Tajlanda Sreta Tavisin prisustvovao je tehnološkom događaju održanom u tržnom centru i rekao novinarima da je pristup oružju, uključujući ono koje se može modifikovati, nešto što će njegova vlada rešiti u saradnji sa policijom.

„Mogu da ih kupe na mreži, tako da moramo da postavimo više ograničenja na pristup ovim opasnim stvarima“, rekao je on.

 

Kineska ambasada u Bangkoku saopštila je da je tajlandski premijer obavio telefonski razgovor sa svojim ambasadorom i obećao da će „pojačati javnu bezbednost kako bi se obezbedilo pouzdano i bezbedno okruženje za kineske građane koji putuju na Tajland”.

 

Šef tajlandske policije Torsak Sukvimol rekao je da je osumnjičeni bio na psihijatrijskom lečenju i da nije uzimao propisane lekove kada je započeo napad.

Istražitelji istražuju njegovu prošlost i planiraju da o njegovom mentalnom stanju  razgovaraju sa njegovim prijateljima, uključujući saigrače u igricama na mreži

"Moraćemo da istražimo da li je osumnjičeni imao istoriju agresivnog i nasilničkog ponašanja", rekao je Toršak, koji je dečaka video ubrzo nakon napada.

„Prvo sam razgovarao s njim da ga uverim... činilo se da čuje nekoga kako razgovara sa njim, čuje stvari, glas koji mu govori da puca, kako je rekao“, rekao je Toršak medijima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading