SKANDAL NA RAFOVIMA U APOTEKAMA: Više od polovine izloženih lekova je NEEFIKASNO

Autor: Tanjug

Svet

03.10.2023

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U studiji se navodi da se rezultati delimično mogu objasniti činjenicom da apotekama nije dozvoljeno reklamiranje lekova na recept, poput antibiotika.

SKANDAL NA RAFOVIMA U APOTEKAMA: Više od polovine izloženih lekova je NEEFIKASNO

Foto: Shutterstock

Skoro 60 odsto lekova izloženih u apotekama u Švajcarskoj nema medicinski dokazanu efikasnost, pokazalo je istraživanje bolničkog centra Bil.

Studija je analizirala fotografije izloga iz 68 nasumično odabranih apoteka u Švajcarskoj, usled čega je otkriveno da je od 970 lekova samo 418 (43,1 odsto) imalo dokazanu efikasnost, prenosi portal Swiš.info.

U studiji, koja je objavljena u listu "British Medical Journal Open", navodi se da se rezultati delimično mogu objasniti činjenicom da apotekama nije dozvoljeno reklamiranje lekova na recept, poput antibiotika.

- Većina izloženih su homeopatski lekovi koji se nikada nisu pokazali efikasnim ni u jednoj studiji. Možete da ih pijete u galonima i verovatno nećete imati ni primarne efekte, ni neželjene efekte - objasnio je profesor Danijel Žene, koji je vodio studiju.

Međutim, istakao je da je ovakva proporcija i dalje problematična.

- Ovo su iznenađujući rezultati koji bi mogli da imaju posledice i po pacijente - rekao je Žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading