ZA TRI GODINE OSTAJEMO BEZ LEKOVA!? EU pred donošenjem rigoroznog zakona! FARMACEUTSKA INDUSTRIJA IZDALA OZBILJNO UPOZORENJE!

Autor:

Vesti

27.09.2023

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je u februaru počela da razmatra zabranu tih široko korištenih, ali potencijalno štetnih hemikalija. Šestomesečne konsultacije završene su u ponedeljak, a Evropska agencija za hemikalije (ECHA) registrovala je 5.600 komentara.

ZA TRI GODINE OSTAJEMO BEZ LEKOVA!? EU pred donošenjem rigoroznog zakona! FARMACEUTSKA INDUSTRIJA IZDALA OZBILJNO UPOZORENJE!

Foto: Shutterstock

Evropski proizvođači lekova upozorili su da će predložena potpuna zabrana korištenja PFAS-ova ili "večnih hemikalija" učiniti proizvodnju lekova u Evropi nemogućom.

EU je u februaru počela da razmatra zabranu tih široko korištenih, ali potencijalno štetnih hemikalija. Šestomesečne konsultacije završene su u ponedeljak, a Evropska agencija za hemikalije (ECHA) registrovala je 5.600 komentara.

- Cela farmaceutska industrija više neće moći da proizvodi farmaceutske sastojke... ili povezane medicinske proizvode u Evropskom privrednom području (EEA)" ako se u nacrt ne uključi izuzeća ili derogacije - saopštila je u saopštenju Evropska federacija farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA). EEA uključuje EU, Lihtenštajn, Island i Norvešku.

- Potpuna zabrana značila bi prestanak proizvodnje lekova u EU za manje od tri godine.

- Potpuna zabrana značila bi prestanak proizvodnje lekova u EU za manje od tri godine -  rekla je direktorica EFPIA-e Natalia Moll. Kompanije, koja uključuje divove kao što su Fajzer, Roš i Novartis, navodi da se PFAS-ove koristi u proizvodnji lekova i da neke od tih hemikalija koje nisu riskantne ili su niskorizične ulazeu sastav lekova.

Što su "večne hemikalije"?

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane materije koje čine više od 4.700 hemikalija. Nazivaju se "večnim hemikalijama" jer su postojane u ljudskom telu i okolini. Koriste se se u desetinama hiljada proizvoda, uključujući automobile, tekstil, medicinsku opremu, vetroelektrane i kuhinjske tiganje s neprianjajućim premazom jer su otporne na visoke temperature i koroziju.

Povezuje ih se s mnogobrojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, hormonski poremećaji i oslabljen imunosni sistem, a štetne su i za okolinu. Po planiranom evropskom zakonu, preduzeća bi imala prelazni rok od 18 meseci i uz to do 12 godina da pronađu alternativne supstance, zavisno o industriji i proizvodu. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading