SPREČEN DRŽAVNI UDAR U BURKINI FASO! Oglasila se VOJSKA, koja je i sama na vlast došla PUČOM!!

Autor:

Svet

27.09.2023

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Neki vojnici i drugi koji stoje iza pokušaja puča su privedeni, dok se za drugima još traga.

SPREČEN DRŽAVNI UDAR U BURKINI FASO! Oglasila se VOJSKA, koja je i sama na vlast došla PUČOM!!

Foto: Printscreen

Vojska u Burkini Faso, koja je preuzela vlast pre godinu dana državnim udarom, saopštila je da je osujetila državni udar u utorak.

- Prelazna vlada obaveštava javnost da su obaveštajne snage suzbile pokušaj državnog udara 26. septembra - navodi se u njihovom saopštenju.

Napominju da su neki vojnici i drugi koji stoje iza pokušaja puča privedeni, dok se za drugima još traga.

Ranije je portal Burkina24 javio da su u Burkini Faso održane demonstracije podrške prelaznim vlastima. Napomenuto je da su u utorak uveče društvenim mrežama počele da se šire informacije o „pokušaju državnog udara“ usmerenom protiv prelazne vlade Burkine Faso.

Krajem septembra 2022. mediji su objavili da je grupa vojnika u Burkini Faso, predvođena kapetanom Ibrahimom Traoreom, objavila smenu šefa prelazne vlade zemlje, potpukovnika Pol-Henrija Sandogo Damiba, suspenziju ustava i raspuštanje vlade. Damiba je najavio spremnost da dobrovoljno podnese ostavku ako pobunjenici ispune nekoliko uslova.

Burkina Faso, koja se nalazi u regionu Sahela, bori se da obuzda radikalnu ofanzivu džihadista koja traje od 2015. godine, prenela je RIA.

(Rešublika/Novosti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading