UŽASNA NEDELJA ZA PREDSEDNIKA UKRAJNE: Na zasedanju UN doživeo je TEŽAK PORAZ - Zelenski fizički propada, ljut je, umoran, a nema nikoga pored sebe!

Autor:

Svet

23.09.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, nalazi se pred ogromnim predizazovima i pritiskom dok vodi zemlju kroz rat sa Rusijom. Vojni analitičar Šon Bel, koji aktivno prati situaciju u Ukrajini, napominje da je Zelenski savladao nekoliko težih momenata u svom mandatu, ali da se sada nalazi u teškoj situaciji.

UŽASNA NEDELJA ZA PREDSEDNIKA UKRAJNE: Na zasedanju UN doživeo je TEŽAK PORAZ - Zelenski fizički propada, ljut je, umoran, a nema nikoga pored sebe!

Foto: Profimedia

Na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde je obranio svetskim liderima o posledicama ruske invazije, Zelenski je delovao umorano i frustrirano. On se nadao da će međunarodna zajednica osuditi rusku akciju i podržati Ukrajinu, ali su mnoge zemlje odale prednost svojim ekonomskim interesima i odnosima sa Rusijom. To je razočaralo Zelenskog i stvorilo dodatni pritisak.

Šon Bel je napisao kratku analizu za Sky News, on kaže da je ovo bila prvo lično pojavljivanje Zelenskog pred UN od početka rata, i možda je očekivao da dobiti široku osudu ruske ilegalne invazije.

Međutim, umesto toga, mnoge zemlje su jasno stavile svoje lične interese ispred kolektivnog mira i bezbednosti. Neki su uspostavili još bliže ekonomske veze s Rusijom tokom protekle godine, a čak je i Iran iskoristio priliku da kritikuje SAD zbog njihovog intervencionizma i produženja konflikta.

Savet bezbednosti UN, koji ima pet stalnih članica, trebalo je da bude ključna snaga u UN sposobna da donese obavezujuće rezolucije za članice, ali se i taj organ pokazao nemoćnim.

Pritisak na Zelenskog raste, a podrška zapadne javnosti opada. S pozitivne strane, Zelenski je uspeo da obezbedi novi paket pomoći u Vašingtonu, posebno usmeren na sledeću fazu rata. Međutim, pozadinski ton ovog paketa bio je hladan prijem u Kongresu, što je odražavalo opadanje američke javne podrške ratu. Povećanju napetosti i testiranju jedinstva Zapada doprinose i sukobi oko tarifa na žitarice između Ukrajine i Poljske, Slovačke i Mađarske

Više od 18 meseci rata i dalje vrše pritisak na Zelenskog. Nedostatak sna, u kombinaciji sa stresom i naporima rata, ostavili su duboke bore na njegovom licu. Dokazao se kao izuzetno nadaren vođa u ratu, ali počinju se pojavljivati pukotine u njegovom vođstvu.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Zelenski nema vojno iskustvo, ali i dalje mora da preuzima odgovornost za slanje svojih vojnih snaga u iscrpljujuće bitke s sve većim gubicima. Kontraofanziva ne napreduje onako kako je planirano, a ukrajinski predsednik mora da sluša kritike svoje vojne strategije, čak i od zapadnih saveznika.

S druge strane, Zelenski je bio veoma efikasan u održavanju prisustva i karaktera rata u međunarodnim medijima, kao i obezbeđivanju vitalnog toka zapadne vojne i finansijske pomoći. Međutim, podrška zapadne javnosti Kijevu opada, a pretnja Rusije Evropi se smanjuje. Njegova tvrdnja da se bori protiv Rusije kako bi sprečio izbijanje Trećeg svetskog rata odjekivala je na početku rata, ali sada opadajući nivo međunarodne podrške izaziva veliku zabrinutost.

Osim toga, Zelenski nema iskusnog starijeg, poverljivog savetnika s kojim bi mogao da podeli svoj teret, na način na koji je Čerčil koristio monarhiju tokom Drugog svetskog rata.

Sukob sa Poljskom oko tarifa za žitarice predstavlja još jedan izazov. Iako je Poljska više nego većina drugih zemalja učinila da podrži Ukrajinu, oštra javna kritika Zelenskog na račun Poljske zbog tarifa na žitarice izazvala je neprijateljstvo poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, koji je najavio obustavu isporuke oružja Ukrajini, što bi moglo da bude po volji ruskog lidera Vladimira Putina.

Uprkos ogromnom pritisku, zaključuje Šon Bel, Vladimir Zelenski mora ostati priseban jer je jedinstvo Zapada u podršci Ukrajini verovatno najvažniji faktor u ovom iscrpljujućem konfliktu sa Rusijom. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dule

23.09.2023 12:21

Niko pametan neće biti pored ovog klovna!