AMERIKA PRELAZI CRVENU LINIJU! Vašington doneo odluku - Ukrajinci dobijaju SUPERMOĆNE rakete! Sa njima mogu da gađaju ciljeve DUBOKO unutar Rusije!

Autor:

Svet

23.09.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden planira da Ukrajini da napredne rakete dugog dometa kako bi pomogao Kijevu u njegovoj protivofanzivi koja je u toku, javljaju američki mediji.

AMERIKA PRELAZI CRVENU LINIJU! Vašington doneo odluku - Ukrajinci dobijaju SUPERMOĆNE rakete! Sa njima mogu da gađaju ciljeve DUBOKO unutar Rusije!

Foto: tanjug/ap

Oni citiraju američke zvaničnike koji su upoznati sa ovim pitanjem koji kažu da će Ukrajina dobiti neke rakete ATACMS dometa do 300 km.

To bi omogućilo Kijevu da pogodi ruske ciljeve duboko iza linije fronta.

 

NBC News i The Wall Street Journal citiraju neimenovane američke zvaničnike koji su rekli da je predsednik Bajden rekao svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Kijev dobiti „mali broj“ projektila ATACMS (vojski taktički raketni sistem). Dvojica lidera sastala su se u četvrtak u Beloj kući.

 

VSJ dodaje da će oružje biti poslato u narednim nedeljama. U međuvremenu, Washington Post citira nekoliko ljudi koji su upoznati sa diskusijama koji kažu da će Ukrajina dobiti ATACMS naoružan kasetnim bombama, a ne jednom bojevom glavom.

Ni SAD ni Ukrajina nisu zvanično potvrdile izveštaje američkih medija.

Nakon pregovora Bajdena i Zelenskog, Vašington je najavio novu tranšu od 325 miliona dolara vojne pomoći - uključujući artiljeriju i municiju - za Ukrajinu. Američki tenkovi Abrams biće isporučeni Kijevu sledeće nedelje. Međutim, oba predsednika su izbegavala odgovore po pitanju ATACMS-a.

 

Kijev se mesecima zalagao da dobije projektile ATACMS da pojača svoju tešku i krvavu kontraofanzivu na jugu. Navodi se da bi ključne ruske linije snabdevanja, komandni položaji i druga logistička čvorišta duboko iza linije fronta tada bili na meti napada, što bi primoralo Moskvu da ih udalji, i na taj način otežalo snabdevanje trupa i naoružanja.

 

Ruske pozicije u okupiranim ukrajinskim regionima na jugu – uključujući Krim – bile bi posebno ranjive, kaže Ukrajina.

Ipak, predsednik Bajden je ranije oklevao u pogledu isporuka ATACMS-a, zbog straha da bi takve rakete mogle da dovedu bliže direktnom sukob sa nuklearno naoružanom Rusijom.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading