''PREKASNO JE!'' Zemlja se CEPA, DŽINOVSKE pukotine širom sveta, SPASA više nema! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

17.09.2023

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog nedostatka podzemnih voda stvaraju se džinovkse pukotine u Zemlji, oporavak moguć za nekoliko vekova.

''PREKASNO JE!'' Zemlja se CEPA, DŽINOVSKE pukotine širom sveta, SPASA više nema! (FOTO/VIDEO)

Foto: youtube/printscreen/University of Arizona

Podzemne vode su jedan od glavnih izvora slatke vode na Zemlji i obezbeđuju skoro polovinu ukupne količine pitke vode, kao i oko 40 odsto navodnjavanja u svetu. Međutim, veliki problemi se stvaraju zbog činjenice da čovečanstvo crpi podzemne vode pre nego što Zemlja prirodno može da obnovi zalihe.

- Ako crpimo previše vode iz podzemnih rezervoara ispod površine, to uzrokuje popuštanje zemlje i stvaranje ovakvih pukotina - rekao je Džozef Kuk koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona i istakao da pukotine nisu prirodna pojava.

- Mi smo uzrokovali njihovo formiranje - rekao je Kuk i dodao da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji.

Pukotine okružuju velike površine tla koje su potonule kad su izgubile podršku podzemnih voda. Pojavljuju se u kotlinama između planina i mogu da oštete domove, puteve, kanale i brane, kao i da ugroze svu drugu imovinu, stoku i ljude. Arizona ovaj problem prati od 2002. godine, a Geološki institut države u ovom trenutku ima obeleženo ukupno 270 kilometara pukotina.

 

''Njujork tajms'' je nedavno sproveo istraživanje koje je pokazalo da su pukotine dokaz nacionalne krize.

Istražili su nivoe vode na desetinama hiljada lokacija širom SAD, nakon čega je otkriveno da su takozvani izdani (akviferi), koji opskrbljuju oko 90 odsto američkih vodovodnih sistema, toliko iscrpljeni da možda neće moći da se oporave.

Količina vode na skoro polovini lokacija koje su pod nadzorom značajno je opala u poslednjih 40 godina. Nivo vode na četiri od deset lokacija dosegnuo je najniže vrednosti u poslednjoj deceniji, zbog čega je u SAD-u iscrpljivanje podzemnih voda nadmašilo obnovu zaliha, izvestio je list i dodao da je najverovatnije potrebno čak nekoliko vekova da se podzemni rezervoari oporave.

 

https://www.facebook.com/AZ.Geological.Survey/posts/803593864894815?ref=embed_post

 

- Iskorišćavanje vode u SAD bilo je toliko dosledno i ekstremno da nismo ostavili dovoljno vremena kišnici da obnovi podzemne rezervoare.

- Kada tu dodate klimatske promene, mi već imamo krizu - rekla je "Njujork tajmsu" profesorka za vodu na Univerzitetu Talsa Varidža Bauman.

Takođe, rastom globalne temperature, reke se smanjuju, te su poljoprivdenici prisiljeni da se oslanjaju na rezerve podzemnih voda za slatku vodu

Jedan od najvećih problema pri rešavanju prekomernog pumpanja je nedostatak propisa u SAD-u. Federalna vlada nema skoro nikakvih propisa protiv crpljenja podzemnih voda, a pojedine države imaju slabe zakonske propise koje se razliku od jedne do druge regije.

- Ako ne promenimo navike i ne dopustimo podzemnim izdanima da se prirodno obnavljaju, te pukotine će nastaviti da rastu. Sve dok budemo koristili više od onoga što se prirodno puni, imaćemo ovaj problem - rekao je Kuk, prenosi Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading