VREME U AMERICI POLUDELO: Na zapadu NEIZDRŽIVE vrućine, sunce prži do 53 stepena, na severoistoku kiše i RAZORNE poplave

Autor:

Svet

18.07.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izuzetno jak toplotni talas pogodio je zapad Sjedinjenih Američkih Država od nedelje, a temperature su dostizale 53 stepena u Kalifornijskoj pustinji, dok su poplave nastavile da pustoše severoistok zemlje odnevši najmanje pet života, prenosi Rojters.

VREME U AMERICI POLUDELO: Na zapadu NEIZDRŽIVE vrućine, sunce prži do 53 stepena, na severoistoku kiše i RAZORNE poplave

Foto: Printscreen

Agencija navodi da se blizu četvrtine američke populacije našlo u nedelju pod udarom velikih vrućina, delom zbog uporne toplotne "kupole" koja se stacionirala iznad zapadnih saveznih država, navodi Blic.

 

Upravo je toplotna "kupola" uticala da se stvore jake kiše na severoistoku, što je prognoza koja se predviđa i narednih dana, ako ne i nedelja, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

 

U okrugu Baks u Pensilvaniji, zbog jakog nevremena i poplava poginulo je najmanje pet osoba, a dva deteta, jedno staro dve godine, drugo devet meseci, vode se kao nestala.

Guverner Njujorka Kejti Houkl apelovala je na stanovnike te savezne države da izbegavaju da putuju dok ne prođu kiše, rekavši da prilikom takvih situacija automobil može postati "umesto mesta sigurnosti, mesto smrti", ako prodre velika voda.

Očekuje se da će se padavine smanjiti početkom nedelje, ali su već opustošile dobar deo severoistoka, a najgore je prošla država Vermont.

 

Upozorenje na ekstremne vrućine važi od severoistoka zemlje, preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi.

 

U Dolini smrti i Kaliforniji zvanično je izmereno 53 stepena Celzijusa, prema podacima američke meteorološke službe, ali je najviša temperatura zabeležena u centru za posetioce Doline smrti, Furnas Kriku, gde je izmereno 56 stepeni.

Najveća temperatura zvanično priznata na planeti, od kako se vrše merenja, izmerena je upravo u Furnas Kriku, 1913. godine i iznosila je 56,7 stepeni.

 

Za to vreme u Feniksu u Arizoni, 17. dan zaredom zabeležena je temperatura iznad 43 stepena, pošto je izmereno 46 stepeni, a meteorolozi prognoziraju da će biti dostignut rekord iz 1974. godine, kada je 18 dana zaredom temperatura bila 43 stepena i više.

 

Odloženo 1.600 letova

Zbog jakih oluja sa kišom i poplava koje su pogodile državu Njujork otkazano je više od 1.600 letova na tri glavna aerodroma - u Nju Džersiju, i na aerodromima Džon F. Kenedi i La Gardija.

 

Najviše letova otkazano je u Nju Džersiju, gde je odloženo oko 30 odsto svih planiranih letova, a i putnici koji su uspeli da slete čekali su prtljag više od dva sata, dok je mnogim putnicima prtljug izgubljen, prenosi Njujork post.

 

Na aerodromu DŽFK otkazano je 331 letova, a na La Gvardiji 281.

Nevreme sa grmljavinom, jaka kiša i poplave pogodile su u nedelju veci deo šireg područja Njujorka, a Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje o poplavama u delovima Kvinsa i Bronksa u popodnevnim satima.

Kiša i poplave koje su usledile ubile su jednog Njujorčana i prouzrokovale štetu od oko 50 miliona dolara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading