ZELENSKI PROGLASIO POBEDU: Najteži udarac za Ruse od početka rata: "Кleščejevka je OČIŠĆENA!" (VIDEO)

Autor:

Svet

17.09.2023

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio pobedu u Kleščejevki.

ZELENSKI PROGLASIO POBEDU: Najteži udarac za Ruse od početka rata: "Кleščejevka je OČIŠĆENA!" (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, printscreen/telegram/Политика Страны

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine osvojili selo Kleščejevku kod Bahmuta!

Aleksandar Sirski, komandant kopnene vojske, takođe navodi da su pripadnici ukrajinskih snaga osvojili strateški ključno mesto na prilazu Bahmutu.

- Кleščejevka je očišćena od Rusa i oslobođena od strane snaga 80. odvojene vazdušno-jurišne brigade i 5. odvojene jurišne brigade odnosno Združene jurišne brigade Nacionalne policije Ukrajine "Ljut" - napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak pripadnika ukrajinskih snaga koji je navodno nastao u Kleščejevki, a na kome se vide vojnici koji su raširili državnu i zastave svojih jedinica.

 

 

Zašto je važna Kleščejevka?

Kleščejevka je strateški važna jer se nalazi na visoravni koja omogućava kontrolu Bahmuta, koji se nalazi u niziji, ali i pruge i puteva koji su ključni za snabdevanje ruskih trupa na tom delu fronta.

Pripadnici Vagnera zauzeli su strateški važno područje Kleščejevke, udaljeno oko osam kilometara od Bahmuta, krajem decembra prošle godine, ali sada se Ukrajinci imaju priliku da preseku ruske linije.

Ukrajina je u petak zvanično saopštila i da je nadomak Bahmuta zauzela i selo Andrejevku.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, podsetimo, razvio je 20. maja rusku zastavu u Bahmutu i proglasio pobedu nad ukrajinskim snagama. Jedinice Vagnera su se nakon osvajanja grada povukle i predale položaje regularnim snagama.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu.

Bitka za Bahmut, verovatno najkrvavija od početka rata, počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine. Krvava borba je prema navodima ruskih medija trajala čak 224 dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
SRBIN

18.09.2023 09:09

Bilo bi lepo da poslr ovog GRANDIOZNOG naslova dodate i noviji... Rusi su je ponovovzauzeli... Ako ništa drugo...budite objektivni i brzi... i sad napišite iszo takav GRANDIOZNI NASLOV. Proverite...videćete da je tačno...