EL ČAPOV SIN IZRUČEN SAD! Vodio očev narko kartel i ubio pevača koji je odbio da mu peva na svadbi!

Autor:

Svet

16.09.2023

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sin zloglasnog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana izručen je SAD pod optužbom za trgovinu drogom, saopštio je američki državni tužilac.

EL ČAPOV SIN IZRUČEN SAD! Vodio očev narko kartel i ubio pevača koji je odbio da mu peva na svadbi!

Foto: ABC T Chicago

Ovidio Guzman je osumnjičen da je, zajedno sa svojim bratom, vodio moćni narko kartel Sinaloa koji je osnovao njegov otac.

Ovidio je takođe optužen da je naručio ubistvo pevača koji je odbio da nastupi na njegovom venčanju.

On je uhapšen u januaru u severnoj meksičkoj državi Sinaloa i od tada je u pritvoru.

- Ova akcija je najnoviji korak u nastojanju Ministarstva pravde da napadne svaki aspekt operacija kartela - rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju povodom ekstradicije.

- Borba protiv kartela je uključivala neverovatnu hrabrost organa za sprovođenje zakona Sjedinjenih Država i meksičkih pripadnika policije i vojnih službi, od kojih su mnogi dali svoje živote u potrazi za pravdom.-

Garland je takođe zahvalio meksičkoj vladi na pomoći u dovođenju Ovidija u SAD.

Nije reakcije meksičkih vlasti na izručenje .

Izručenje se dešava samo nekoliko dana nakon što je 33-godišnja supruga njegovog oca puštena iz zatvora nakon što je u novembru 2021. osuđena na osnovu optužbi za trgovinu drogom.

Njen muž služi doživotnu kaznu u supermak zatvoru u Koloradu zbog vođenja kartela Sinaloa.

Ovidio Guzman je jedno od četvoro dece koje je El Čapo imao tokom veze sa Griseldom Lopez 1980-ih i 90-ih. Najstariji od njih, Edgar, ubijen je u kartelskoj pucnjavi 2008. godine.

El Čapo takođe ima drugu decu iz svog prethodnog braka i iz kasnije veze sa Koronelom.

Guzman, takođe poznat kao "El Raton" (Miš), uhapšen je izvan grada Kulijakan nakon šestomesečne operacije nadzora.

Dvadeset devet ljudi je poginulo u vatrenom obračunu koji je izbio, a članovi njegovog kartela palili su autobuse i automobile kako bi blokirali pristupne puteve kako bi spriječili policijska pojačanja da stignu do grada.

Ovidio je helikopterom prebačen u Meksiko Siti iz straha da će, ako bude prevezen drumom, njegovi ubice pokušati da napadnu konvoj.

U junu 2020, snage bezbednosti su ga nakratko pritvorile, ali im je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador naredio da ga puste „kako ne bi doveli stanovništvo u opasnost“ dok su naoružani napadači iz Sinaloe palili autobuse i upuštali se u borbe sa policijom i vojnicima.

Krio se narednih 18 meseci pre ponovnog hapšenja u januaru 2023.

Kartel Sinaloa je transnacionalna kriminalna organizacija za koju su američki zvaničnici za sprovođenje zakona procenjivali da je prokrijumčarila više od 1.000 tona kokaina, marihuane, metamfetamina i heroina u SAD.

Ubice kartela kidnapovali su, mučili i ubijali članove rivalskih bandi da bi učvrstili njegovu moć.

Članovi su takođe podmićivali policajce i visokorangirane političare u Meksiku i širom Centralne Amerike da zažmire na pošiljke droge ili čak da dojave kartelu o predstojećim racijama, prenosi BBC.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading