NEMAČKI DIV U PROBLEMU, REŽE RADNA MESTA! Masovno otpuštanje u fabrici električnih automobila zbog slabe potražnje!

Autor:

Svet

15.09.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Folksvagen, renomirani automobilski proizvođač, nedavno je najavio planove za smanjenje broja radnih mesta u svojoj fabrici električnih automobila u Cvikauu, Nemačka, zbog slabe potražnje.

NEMAČKI DIV U PROBLEMU,  REŽE RADNA MESTA! Masovno otpuštanje u fabrici električnih automobila zbog slabe potražnje!

Foto: Tanjug/AP

Kompanija je obelodanila da će nakon isteka 12-mesečnih ugovora ostati bez posla 269 radnika. Detalji o ovim promenama biće precizirani u narednim danima kroz konsultacije sa radničkim većem.

Folksvagen je obrazložio ovu odluku kao reakciju na "trenutnu situaciju" na tržištu, gde se beleži slaba potražnja za električnim automobilima, što se, između ostalog, povezuje sa visokom inflacijom i ukidanjem državnih podsticaja. Električni automobili su često skuplji u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem, što dodatno utiče na njihovu privlačnost za potencijalne kupce.

Važno je napomenuti da fabrika u Cvikauu ekskluzivno proizvodi električne automobile za Folksvagen, kao i za njegove brendove Audi i Cupra. Ukupno, ova fabrika zapošljava 10.700 radnika, uključujući i 2.200 radnika na određeno vreme, a njihova sudbina takođe visi u balansu zbog smanjenja proizvodnje. Iako se radnici suočavaju sa ovim izazovima, portparol kompanije naglasio je da će Folksvagen i dalje čvrsto podržavati put prema električnoj mobilnosti i da je budućnost fabrike u Cvikauu sigurna, sa planovima za nova ulaganja.

Cvikau je bio prva Folksvagenova fabrika koja je započela proizvodnju električnih vozila, uključujući modele VW ID.3, ID.4 i ID.5, Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback, kao i Cupra Born. Proizvodnja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem u ovoj fabrici obustavljena je 2020. godine. Iako postoji slobodan kapacitet u fabrici u Cvikauu, kompanija planira proizvodnju Audijevog Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim fabrikama.

Osim toga, vredno je pomenuti da je nemački automobilski dobavljač i inženjering kompanija Algajer nedavno podnela zahtev za bankrot. Ova kompanija, koja ima oko 1.700 zaposlenih širom sveta, iznenadila se bankrotom koji je ostavio veliki uticaj na njen rad i zaposlene.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading