POMAMA NE PROLAZI: Električni automobili i dalje hit u svetu, evo koji je RAZLOG BROJ JEDAN za ovako dobru prodaju

Autor:

Razonoda

14.09.2023

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U julu ove godine električni automobili su se prodavali za 40 posto više nego u julu 2022. godine. Trend ne jenjava, naprotiv.

POMAMA NE PROLAZI: Električni automobili i dalje hit u svetu, evo koji je RAZLOG BROJ JEDAN za ovako dobru prodaju

Foto: pixabay.com

Nedavno objavljeni podaci relevantnih institucija da je u julu ove godine prodaja električnih modela automobila skočila za čak 40 posto u odnosu na jul 2022. godine sugerišu da taj trend ne prolazi. Naprotiv.

U julu je registrovano više od milion i 104 hiljada automobila sa električnim motorima. Ovo je treći mesec zaredom da broj novoregistrovanih električnih automobila prelazi milion.

Tokom 2023. godine prodato je skoro sedam miliona električnih automobila što je 15 posto od ukupne prodaje svih tipova automobila.

Dakle, već sada se vidi da će brojka od 10 miliona prodatih električnih vozila u 2022. biti i te kako nadmašena.

Šta su glavni razlozi ovako dobre prodaje?

Na prvom mestu – budućnost. Vozači su svesni da će svi veliki proizvođači automobila ubuduće forsirati ovaj tip vozila, što je praksa, ako ćemo iskreno već u ovoj godini.

I vrapci na granama znaju da je u ovoj godini Kina prodrla toliko snažno na tržište električnih automobila da su njihovi evropski rivali, našavši se u nokdaunu, rešili da uzvrate svom silinom proizvodnjom takođe električnih automobila.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

U srži svega što se dešava na tom tržištu je spoj odgovornosti za zaštitu okoline, dakle smanjenje emitovanja izduvnih gasova, ali i zarada, pošto će sve više ljudi kupovati ovakva vozila.

Na kraju, tu je i politika sve većeg broja država da obnavljaju puteve na kojima će postojati signalizacija, kao i pumpe za električna vozila, tako da sve ide u pravcu toga da u drugoj polovini 21. veka gotovo svi vlasnici imaju automobile sa električnim motorom.

Najprodavaniji automobil u julu ove godine bio je Teslin Model Y koji je prodat u čak 77.000 primeraka, a onda slede dva modela kineske kompanije BYD. Na četvrtom mestu je Teslin Model 3 koji je prodat u 35.000 primeraka.

Što se brendova tiče, tu je na prvom mestu kineski BYD sa više od 250.000 registrovanih novih električnih i plug-in električnih automobila, dok je Tesla na drugom mestu sa skoro 120.000 novoregistrovanih vozila u julu.

Pošto je jasno kao dan automobilske kompanije ulažu sve više novaca u razvoj električnih vozila i tehnologije, kao i da se razvija infrastruktura, očito će udeo električnih vozila rasti velikom brzinom na globalnom tržištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading