VAGNER U AFRICI TRPI OZBILJNE GUBITKE: Krvavi sukobi se vode u Centralnoafričkoj republici, pojavile se UZNEMIRUJUĆE fotografije poginulih!

Autor:

Svet

15.09.2023

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama koje su stigle iz Centralnoafričke Republike (CAR), Vagnerova grupa je pretrpela značajne gubitke u tom regionu.

VAGNER U AFRICI TRPI OZBILJNE GUBITKE:  Krvavi sukobi se vode u Centralnoafričkoj republici, pojavile se UZNEMIRUJUĆE fotografije poginulih!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Fotografije i video snimci koje je dobio "Middle East Eye" (MEE) prikazuju kako se pobunjeničke snage suprotstavljaju ruskim vojnicima u sukobima koje vodi vlada CAR-a, uz podršku ruskih i ruandskih vojnih trupa.

 

Slike i snimci pokazuju trenutke kada su pobunjeničke snage okružile tela mrtvih ruskih vojnika, uz vidljive dokaze o oružju, novcu i ličnim dokumentima. Opozicioni izvori su potvrdili da su ubijeni i drugi ruski borci, ali je Vagnerova grupa uspela da evakuiše njihova tela.

 

Vagnerova grupa je oslabljena nakon smrti svog lidera Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu. Grupa se trenutno bori da očuva svoje prisustvo u CAR-u, a izvori tvrde da su ruski borci preraspoređeni i zamenjeni ruandskim plaćenicima.

Sukobi su se proširili na različite delove zemlje, uključujući istok, sever i zapad, a naoružane opozicione grupe su napredovale u nekim regionima, naročito oko grada Ndele na severoistoku, kao i u oblastima poznatim po rudnicima zlata i dijamanata koji su bili pod kontrolom Vagnerovih operativaca.

 

Vagnerova grupa se pridružila vladi CAR-a 2018. godine kako bi podržala predsednika Faustina-Aršanža Tuaderu. Međutim, zbog međunarodnih tenzija, grupa se sada suočava sa sve većim izazovima u očuvanju svog prisustva u CAR-u.

 

Izveštaji govore o regionalnom takmičenju između Zapada i Rusije, koje se širi kroz region Sahela i druge delove Afrike. Ovo takmičenje obuhvata Francusku i Rusiju kao glavne igrače. Takođe se sugeriše da je Vagnerova grupa podržavala sudanske paravojne snage za brzu podršku (RSF) u sukobima sa sudanskim oružanim snagama (SAF) u Darfuru, prenoseći oružje preko granice.

 

U svetlu ovih događaja, Tuadera, predsednik CAR-a, sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kako bi razgovarali o obnovi bilateralnih odnosa. Ipak, Tuadera je naglasio da očekuje da će nastaviti partnerstvo sa Rusijom, jer mu podrška Vagnerove grupe može pomoći da osigura pobedu na referendumu koji mu omogućava da se kandiduje za treći predsednički mandat.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading