PROPAO PRVI POKUŠAJ SPASAVANJA NASUKANOG BRODA: Kruzer ostao zaglavljen u fjordu Grenlanda! Ledena SMRT preti posadi i putnicima!

Autor:

Svet

14.09.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi pokušaj oslobađanja broda za krstarenje Ocean Explorer, koji se nasukao u ponedeljak u Alpefjordu, ekološki osetljivom regionu koji se smatra najvećim i najsevernijim nacionalnim parkom na svetu, nije uspeo.

PROPAO PRVI POKUŠAJ SPASAVANJA NASUKANOG BRODA: Kruzer ostao zaglavljen u fjordu Grenlanda! Ledena SMRT preti posadi i putnicima!

Foto: SIRIUS/Arktisk Kommando

Istraživački brod za ribarstvo Vlade Grenlanda, Taraq (izgrađen 2021.) težak 2.900 tona, bio je prvi brod koji je mogao da pruži pomoć Ocean Explorer-u

 

Taraq je u sredu pokušao da povuče Ocean Explorer nazad u duboku vodu, ali to nije uspeo, saopštio je Arktički tim u svojoj najnovijoj ažuriranoj informaciji.

 

Arktički tim danskog Ministarstva odbrane izjavio je da je brod trenutno u stabilnom stanju i da ne predstavlja pretnju za ololinu, a da nema izveštaja o povređenima.

"Posada i putnici su u teškoj situaciji, ali nakon okolnosti atmosfera je dobra i svi na brodu su dobro. Nema naznaka da je brod pretrpeo ozbiljna oštećenja".

Međutim, Arktički tim je saopštio da njihov najbliži brod neće moći da stigne do nasukanog broda do petka.

"Dovođenje inspekcijskog broda Knud Rasmusen na mesto nesreće i dalje je prioritet Arktičkog tima. Posada na Knud Rasmussenu daje sve od sebe da stigne što je pre moguće. Zbog vremenskih uslova u oblasti gde se nalazi Knud Rasmusen, brod je morao malo usporiti. Očekuje se da će Knud Rasmusen stići uveče u petak, 15. septembra", saopštio je Arktički tim.

Iako se situacija trenutno smatra stabilnom, komandant Arktičkog tima, kapetan Brajen Jensen, upozorio je da bi se to moglo promeniti.

 

"Brod za krstarenje u nevolji u Nacionalnom parku, i to je svakako zabrinjavajuće. Dug je put do pomoći, naše jedinice su daleko, a vreme može biti veoma nepovoljno. U ovoj specifičnoj situaciji, međutim, ne vidimo akutnu opasnost po život ljudi ili okolinu, što je umirujuće. Naravno, pažljivo pratimo situaciju i ozbiljno shvatamo ovaj incident", rekao je Jensen.

 

Aurora Expeditions je u saopštenju za medije navela da putnici i posada nisu u opasnosti i da je osiguranje sigurnog oporavka njihov "najvažniji zadatak".

Ocean Ekplorer je završen 2021. godine i može da primi do 134 putnika. Na brodu se ukupno nalazi 206 putnika i članova posade. Kruzer nudi putovanja do "nekih od najudaljenijih i najudaljenijih destinacija na planeti", objavila je Aurora Ekpeditions na svojoj veb stranici.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading