SAD ODOBRILE SLANJE F-16 U UKRAJINU: Moćni lovci stižu iz Danske i Holandije!

Autor:

Svet

18.08.2023

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

SAD ODOBRILE SLANJE F-16 U UKRAJINU: Moćni lovci stižu iz Danske i Holandije!

Foto: www.profimedia.rs

Vašington je dao uveravanja zvaničnicima Danske i Holandije da će SAD ubrzati odobrenje zahteva za transfer F-16 u Ukrajinu kada piloti budu obučeni, rekao je zvaničnik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma danskom i holandskom kolegi u kojima ih uverava da će zahtevi biti odobreni, rekao je zvaničnik. Blinken je u pismu, u čiju je kopiju Rojters imao uvid, istakao da SAD daju punu podršku za prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, kao i za obuku ukrajinskih pilota, što bi pomoglo u odbrani od ruske agresije.

Danska i Holandija su nedavno zatražile odobrenje od SAD za transfer aviona u Ukrajinu, preneo je Rojters.

Koalicija 11 zemalja trebalo je da počne obuku ukrajinskih pilota u avgustu u Danskoj za upravljanje borbenim avionima F-16, rekao je u julu vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Trols Pulsen, dodavši da očekuje da će se obuka završiti početkom 2024. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je u maju programe obuke za ukrajinske pilote za upravljanje avionima F-16.

Pored Danske, centar za obuku trebalo je da se uspostavi i u Rumuniji. Ukrajina neće moći da upravlja avionima F-16 ove jeseni i zime, rekao je u sredu portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat za ukrajinsku televiziju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading