ČOVEKU SE SLOŠILO, PA OSTAO ZAGLAVLJEN U PEĆINI NA DUBINI VEĆOJ OD 1.000 METARA! Spasioci na teškim mukama, u toku akcija spasavanja

Autor:

Svet

07.09.2023

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diki je bio deo ekspedicije koja je imala zadatak mapiranja sistema pećine Morca, koja je duboka čak 1.276 metara.

ČOVEKU SE SLOŠILO, PA OSTAO ZAGLAVLJEN U PEĆINI NA DUBINI VEĆOJ OD 1.000 METARA! Spasioci na teškim mukama, u toku akcija spasavanja

Foto: Tanjug/AP

U Turskoj trenutno traje velika akcija spašavanja, u kojoj učestvuje više od 170 hrabrih spasilaca.

Njihova misija je spasiti američkog speleologa po imenu Mark Diki, koji je ostao zarobljen na dubini većoj od 1.000 metara u pećini na jugu zemlje. Ova dramatična situacija nastala je nakon što je Dikiju pozlilo tokom međunarodne ekspedicije, prenosi Tanjug.

Mark Diki (40) je zarobljen već od subote, a njegovo stanje je postalo kritično zbog gastrointestinalnog krvarenja, što ga je onemogućilo da sam napusti pećinu Morca u planinama Taurus, u provinciji Mersin. Važno je napomenuti da je Diki sam po sebi veoma iskusan speleolog i čak spasilac, a takođe je poznat po svom aktivnom učešću u mnogim međunarodnim ekspedicijama. On je čak sekretar lekarske komisije Evropskog udruženja za spasavanje iz pećina.

Foto: Tanjug/AP

Akcija spasavanja u Turskoj

Diki je bio deo ekspedicije koja je imala zadatak mapiranja sistema pećine Morca, koja je duboka čak 1.276 metara, u ime Udruženja Anadolijskih speleoloških grupa (ASPEG). Nažalost, razboleo se na dubini od oko 1.000 metara, što je dovelo do ove izuzetno opasne situacije.

Turska agencija za pomoć u katastrofama, AFAD, i spasilački tim UMKE trenutno surađuju s turskim i međunarodnim speleolozima kako bi osmislili plan za izvlačenje Marka Dikija iz pećinskog sistema.

Dobar znak je da je Jusuf Ogreneček iz Speleološke federacije Turske izvestio da se Dikijevo zdravstveno stanje stabilizovalo.

Ova akcija spašavanja je primer izuzetne hrabrosti i solidarnosti spasilaca iz različitih delova sveta, te svakako svi čekamo s nadom da će Mark Diki uspešno biti spasen iz ove teške situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading