BORBA SA VATRENOM STIHIJOM 16. DAN! I dalje bukte požari širom Grčke - u ovim delovima NAJDRAMATIČNIJE

Autor:

Svet

03.09.2023

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktivni front je i kod mesta Provatoni.

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM 16. DAN! I dalje bukte požari širom Grčke - u ovim delovima NAJDRAMATIČNIJE

Foto: Tanjug/AP

Šumski požari u grčkom regionu Evros gore već 16. dana. Situacija deluje dramatično, posebno u Lefkimiju gde je naređena evakuacija.

Šumski požari su ozbiljan izazov za vatrogasne službe i lokalne zajednice, a karakteristike velikog požara u gustoj šumi čine ga izuzetno teškim za gašenje. 

Predstavnik Vatrogasne službe Đanis Artopios izjavio je da vatra ima karakteristike velikog požara koji besni u gustoj šumi, zbog čega voda ne može da dopre do zemlјe i ugasi požar, dodajući da će biti potrebni dani da vatra bude ugašena.

Prema njegovim rečima, svi drugi požarni frontovi u regionu Evrosa su uglavnom rešeni.

Na području Evrosa deluju 582 vatrogasca sa 122 vozila, kao i 16 pešadijskih divizija uz vazdušnu podršku 8 aviona i 2 helikoptera.

Vatrogasne snage rade na raštrkanim aktivnim žarištima na obodu područja Sufli, Kornofolija, Dadija, Kotronija, Sidiro i Đanuli.

Pomoć u gašenju požara pruža Evropski mehanizam civilne zaštite sa snagama Francuske, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Bugarske i Slovačke, a preko međudržavnih sporazuma pomoć je stigla iz Albanije i Srbije.

U gašenju učestvuje veliki broj dobrovoljnih vatrogasaca, snaga koje su stavili na raspolaganje grčka policija i vojska, kao i cisterne za vodu i mehanizacija iz regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading