SOROŠ ZATVARA VEĆINU SVOJIH PROJEKATA U EU! Nema više para, a slede i otkazi!

Autor:

Svet

21.08.2023

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Fond za otvoreno društvo", organizacija milijardera Džordža Soroša, planira da povuče ili prekine veliki deo svog rada u EU i da se skoncentriše na druge delove sveta.

SOROŠ ZATVARA VEĆINU SVOJIH PROJEKATA U EU! Nema više para, a slede i otkazi!

Foto: www.profimedia.rs

"Novi odobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dela našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji, pomerajući naš fokus i alokaciju resursa na druge delove sveta. Ova promena nije odraz prošlog rada i mnogih doprinosa osoblja tokom godina, već odluka koja je okrenuta budućnosti, ukorenjena u budućim prilikama da se napravi značajan uticaj", navodi se u mejlu poslaom zaposlenima.

93-godišnji finansijer Soroš će predati svoju fondaciju svom sinu Aleksu, a u julu je organizacija predstavila planove za otpuštanje 40 odsto svog globalnog osoblja zbog strateških promena.

Džordž Soroš, mađarski Jevrejin koji je emigrirao posle Drugog svetskog rata, stekao je bogatstvo u Sjedinjenim Američkim Državama i dugo je podržavao grupe koje promovišu liberalne, demokratske i otvorene granice u istočnoj Evropi. Poznato je da je zaradio više od milijardu dolara na opkladi protiv britanske funte 1992. godine.

Organizacija, koja globalno usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje, takođe će nastaviti da finansira programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i Zapadni Balkan preko nacionalnih fondacija, rekao je portparol Fondacije za otvoreno društvo.

Aktivisti za ljudska prava i nezavisni mediji strahuju da bi nasleđe milijardera filantropa Džordža Soroša (93) moglo biti poništeno pošto je njegova donatorska mreža najavila da će smanjiti svoje aktivnosti širom EU od 2024.

Nekoliko korisnika Soroševe Fondacije za otvoreno društvo (OSF) reklo je Obzerveru da će se boriti bez njegove podrške.

„Kada su Fondacije za otvoreno društvo napustile Budimpeštu pod teškim političkim pritiskom 2018. godine, rekli su da će izgubiti svoje fizičko prisustvo, ali ne i fokus na region“, rekla je Marta Pardavi, kopredsedavajuća Mađarskog helsinškog odbora.

„Ali, da li je zaista došlo do tako pozitivnog pomaka u Evropi u poslednjih pet godina da je to obećanje postalo manje relevantno,“dodala je.

U julskom e-poruci osoblju, menadžment OSF-a je najavio „radikalni redizajn koji bi pomogao da efikasnije ispunimo svoju misiju“.

Dok će 40% globalnog osoblja dobrotvorne organizacije biti otpušteno, rezovi će biti najozbiljniji u Evropi. Broj od 180 zaposlenih u njenom sedištu u Berlinu biće smanjen za 80%. Osoblje koje ostane u nemačkoj prestonici uglavnom će upravljati sredstvima fondacije u Švajcarskoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

 

Njene kancelarije u Briselu biće smanjene, dok će filijala u Barseloni biti zatvorena do kraja godine. Od nekadašnjih sedam ogranaka na postsovjetskom području, samo tri su ostale, u Kirgistanu, Ukrajini i Moldaviji.

Godine 1984. Soroš je počeo da kanališe svoje ogromno bogatstvo u fondacije koje su unapredile ideju „otvorenog društva“, sa početnim fokusom na Mađarsku i druga totalitarna društva u sovjetskoj sferi uticaja.

Mnoge evropske nevladine organizacije, istraživačke grupe i istraživačke grupe koje rade na pitanjima u rasponu od slobode medija i prava migranata do državnog nadzora i digitalne regulative oslanjaju se na njegovu fondaciju, koja je potrošila 1,5 milijardi dolara na filantropske svrhe 2021.

Ali kako je rastao uticaj organizacije, tako je rasla i njihova glomazna birokratska struktura. Pod vođstvom Aleksa Soroša (37), koji je prošlog decembra izabran da preuzme funkciju predsednika od svog oca Džordža, fondacije žele da prebace svoj fokus na grantove „organizovane oko specifičnih prilika za uticaj“, rekao je portparol.

Aleks Soroš, koji je odrastao i školovao se u SAD, rekao je: „Fondacije za otvoreno društvo menjaju način na koji radimo, ali moja porodica i OSF su dugo podržavali i ostali su čvrsto posvećeni evropskom projektu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading