U PENZIJU SA 74. GODINE: Grčki političar upozorava - Evropa počinje proces podizanja starosne granice, stari će MORATI DA RADE

Autor:

Svet

17.08.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa počinje proces podizanja starosne granice za odlazak u penziju na 74 godine, Grčka je napravila jedan od prvih koraka u tom pravcu odobravanjem programa zapošljavanja do 74 godine za određene kategorije građana,prenosi RIA Novosti.

U PENZIJU SA 74. GODINE: Grčki političar upozorava - Evropa počinje proces podizanja starosne granice, stari će MORATI DA RADE

Foto: Shutterstock

Prosečna penzija u Srbiji danas je oko 37.000 dinara

Grčki parlament usvojio je pre nekoliko dana predlog zakona koji je podnelo Ministarstvo finansija, čiji je jedan od članova predviđa da programi zapošljavanja Državne službe za zapošljavanje mogu da obuhvate i nezaposlene „starije od 67 godina i mlađe od 74 godine. koji nemaju potrebnu penziju da bi stekli pravo na penziju“.

„Ovo je panevropski cunami podizanja starosne granice za odlazak u penziju na 74 godine“, rekao je bivši evroposlanik Notis Marijas.

„Panevropsko povećanje starosne granice za odlazak u penziju planirano je na vrhuncu pandemije, od kraja 2020. godine. Savet EU je 13. oktobra doneo odluku broj 2020/1512 „O smernicama za politiku zapošljavanja države članice“, koja je objavljena 19. oktobra 2020. u Službenom listu EU. Time je došlo do „kontrolnog udarca“ na penzijska prava radnika, jer ova odluka zahteva povećanje starosne granice za odlazak u penziju“, rekao je političar.

Prema njegovim rečima, u odluci se navodi da države članice treba da uzmu u obzir vodeće principe u svojim politikama zapošljavanja i reformskim programima o kojima će se izveštavati, a Vodeći princip 8, između ostalog, predviđa da „zbog povećanja očekivanog životnog veka i demografskih amandmana, države članice treba da obezbede adekvatnost i održivost penzijskih sistema za zaposlene i samozaposlene pružanjem jednakih mogućnosti ženama i muškarcima da steknu prava na penziju, uključujući i dodatne šeme koje obezbeđuju dovoljan prihod za starije ljude.”

„Prema ovim principima, reforme penzionog sistema treba da se zasnivaju na politikama koje imaju za cilj sužavanje jaza u penziji polova, kao i na merama za produženje radnog veka, kao što je podizanje efektivne starosne granice za odlazak u penziju, i da se zasnivaju na strategijama aktivnog starenja“, rekao je Marijas. .

„Tada su dirigentsku palicu preuzeli lideri EU, koji su, uz saglasnost Grčke i Kipra , na samitu u Portu 8. maja 2021. godine odlučili da produže staž na 74 godine. produžavaju staž, podižu granice starosne granice za odlazak u penziju i uništavanje penzionog sistema. Lideri EU nisu se usudili da direktno govore o radu do 74. godine i zato su se pozvali na dva teksta koji ukazuju na povećanje starosne granice za odlazak u penziju, verujući da će ljudi to progutati“, rekao je političar. .

„Kao što se može videti, lideri EU pozivaju 74-godišnjake da steknu digitalne veštine do 2030. kako bi mogli da rade, jer će digitalne veštine sada biti neophodne za integraciju na tržište rada. I sve to u kontekstu Strategija aktivnog starenja EU Samit evropskih lidera u Portu pretvorio se u Vartolomejsku noć za evropske radnike, produžavajući radni vek na 74 godine i postavljajući teren za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, o čemu je odlučio Savet EU u oktobru. 13. 2020.“, rekao je Marijas.

„Ali ovde u Grčkoj, zemlji „cveta narandže“ kako ju je pesnik nazvao, po običaju niko nije obraćao pažnju na ovo, iako smo upozoravali na predstojeći talas podizanja starosne granice za odlazak u penziju na 74 godine širom EU. Sada se približavaju ovome", rekao je Marijas.

Sada je u Grčkoj starosna granica za odlazak u penziju 67 godina sa minimalnim stažom osiguranja od 15 godina (4,5 hiljada radnih dana). Međutim, kada navrše 62 godine, oni koji imaju 40 godina staža osiguranja (12 hiljada radnih dana) imaju pravo na punu penziju.
 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading