LOVIMO JEDNOG PO JEDNOG NEPRIJATELJA, NE SEĆAJU SE SVI SNAJPERISTI KOLIKO SU OKUPATORA ELIMINISALI: Duh Bahmuta progovorio o svim UŽASIMA rata

Autor:

Svet

31.07.2023

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elitni snajperisti ubijaju Ruse u blizini Bahmuta na udaljenosti od čak 715 do 2062 metra.

LOVIMO JEDNOG PO JEDNOG NEPRIJATELJA, NE SEĆAJU SE SVI SNAJPERISTI KOLIKO SU OKUPATORA ELIMINISALI: Duh Bahmuta progovorio o svim UŽASIMA rata

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske snage i dalje pokušavaju da povrate Bahmut na istoku zemlje, uz pomoć elitnih snajperista koji noću vrebaju ruske vojnike i hvataju ih jednog po jednog.

Novinarska ekipa BBC-a dobila je priliku da upozna snajpersku jedinicu koja sprovodi noćne operacije u blizini razrušenog grada i da ih prati u akciji.

Elitna jedinica ukrajinske vojske nalazi se na ivici okupiranog grada, u dometu ruske artiljerije. Kada je pre šest meseci ta jedinica počela da teroriše okupatore, nazvali su je Duhovi Bahmuta. Komandant, čiji je pozivni znak Duh, predvodi tim od oko 20 vojnika koji love visoko vredne mete, prenosi Telegraf.

Na pitanje novinara Bi-Bi-Sija koliko je Rusa njegov tim eliminisao, Duh je spremno odgovorio - 524.

Foto: Tanjug/AP

Bahmut

- Od toga je 76 mojih. Svaki snimak je elektronski snimljen - kaže Duh.

Ne sećaju se svi snajperisti koliko su okupatora eliminisali. Strelac Kuzja kaže da nema čime da se ponosi jer "ne ubijaju ljude, već uništavaju neprijatelja". Pre nego što je postao specijalista za snajperiste, Kuzja je radio u fabrici. Kaže da nikada nije previše voleo oružje, ali je osetio potrebu da uzme pušku kada je Vladimir Putin napao Ukrajinu, prenosi Jutarnji list.

- Svaka misija je opasna. Ako pogrešimo, neprijatelj može da nas pogodi. Naravno da se bojim, samo budala se ne bi uplašila - kaže Kuzja dok poslednji put proverava svoju snajpersku pušku američke proizvodnje Baret, pre odlaska u noćnu misiju.

Kako se sumrak spušta, vozač, dvočlani snajperski tim i novinski tim, odlaze u blindiranim Hamvijem i kreću do mesta gde će ostaviti vojnike da nastave peške što bliže liniji fronta. Posle dvadesetak minuta vožnje putem, koji je delom i dalje pod ruskom vatrom, vozilo se zaustavlja kod porušene kuće. Dvočlani snajperski tim izlazi, a ostali se brzo vraćaju u bazu vozilom. U bazi komandant nestrpljivo čeka vesti iz terenske ekipe.

Sedam sati kasnije, vozač odlazi po snajperski tim. Pokušava da vozi po pamćenju, izbegavajući da pali svetla kako ne bi privukao pažnju. Na olakšanje cele jedinice, snajperisti su se vratili u bazu bez povreda. Tokom pola godine povređeno je nekoliko članova tima, uključujući i komandanta Duha. Ali do sada niko nije ubijen.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Svaki put može biti naš poslednji, ali mi činimo plemenito delo - opisuje Duh njihove operacije. Komandant kaže da je lično birao svakog člana tima na osnovu njihove "humanosti i patriotizma", a ne vojnog iskustva i veština. Dakle, tim uključuje iskusne snajperiste sa desetinama ubistava i početnike koji su tek sa treninga u Velikoj Britaniji.

Ukrajinski snajperisti stacionirani oko Bahmuta su svesni da mali tim poput njihovog neće dobiti rat. Verovatno neće uspeti ni da vrate Bahmut. Ali oni su uvereni da njihovi postupci imaju smisla.

- Psihološki delujemo na neprijatelja, lovimo jednog po jednog ruske vojnike sa ivice tako da nas ne vide ni čuju - objašnjava Kuzja.

Oleksandr Kindratenko, portparol specijalnih snaga, nedavno je u komentaru za ukrajinsku Pravdu otkrio da snajperisti ubijaju Ruse u blizini Bahmuta na udaljenosti od čak 715 do 2062 metra.

Tokom proteklog vikenda, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je specijalne snage u sektoru Bahmut i zahvalio im što su nastavili da pokazuju herojstvo i hrabrost 520 dana nakon početka invazije.

- Vi ste ratnici nesalomive volje, izdržljivosti, inteligencije, hrabrosti i istrajnosti. Obavljate širok spektar borbenih zadataka u najopasnijim i najtežim uslovima. Iako ne možete da nam otkrijete detalje vaših trenutnih operacija, zadatke koje ste obavljali za dobrobit Ukrajine su zaista herojski - rekao je Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading