ČUDA SU SE VEĆ DEŠAVALA NA OVOM MESTU: Grčevita borba u Grčkoj, i ovaj manastir OPKOLJEN vatrom, ali on ima svog ČUVARA (VIDEO)

Autor:

Svet

23.07.2023

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici veruju da je ovo spasilo manastir tokom teških šumskih požara 2008. godine.

ČUDA SU SE VEĆ DEŠAVALA NA OVOM MESTU: Grčevita borba u Grčkoj, i ovaj manastir OPKOLJEN vatrom, ali on ima svog ČUVARA (VIDEO)

Foto: Facebook/Printscreen

Požar na Rodosu nekontrolisano besni šesti dan. Ognjeni front se prostire na tri mesta, tačnije u Asklepiju, Laermi i Apolonu prema Stefaniji. Vatrogasci se bore da spasu naselja, a mašine za zemljane radove stvaraju odbrambene zone kako bi sprečile vatru da pređe još dalje.

Od Apolona do Stefanije, buktinje su kontinuirane, a vatrogasne snage ulažu velike napore da spreče širenje požara ka gustoj šumi. U međuvremenu je iz predostrožnosti evakuisan Manastir Fari, u kome je živelo pet monaha.

Pogledajte video koji je postavio sekretar KED Južnog Egeja Giorgos Pokkias iz manastira Fari koji se nalazi u vatrenom kordonu.

U međuvremenu, u toku noći evakuisano je 30.000 ljudi, među kojima ima mnogo i turista.

Mnogi su po školama, stadionima, gde čekaju let da se vrate kući ili promene destinaciju.

Fari je jedan od najvećih drevnih manastira na Rodosu. Datum njegovog osnivanja pripisuje se intervalu između 9. i 11. veka. Prema legendi, sagradila ga je bolesna vizantijska princeza, koja se mnogo molila Arhangelu Mihailu i ozdravila. Mesto za prvi hram princezi je naznačio sam arhangel. Naredio je princezi da baci svoj prsten, gde je dragulj pao, i tamo je bila postavljena crkva. Prvobitni manastir je porušen tokom zemljotresa, ali je onda verovatno obnovljen u 13. veku, a manastir se ovde pojavio tek 1993. godine.

Najveću vrednost u manastiru ima ikona Arhangela Mihaila. Vernici veruju da je ona spasila manastir tokom teških šumskih požara 2008. godine. Tada je vatra prestala na samim manastirskim zidinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading