NASTAVLJA SE PROGON CRKVE U UKRAJINI: Iguman Kijevsko-Pečerske lavre prebačen u PRITVOR, sude mu za navodno pravdanje RUSKE AGRESIJE

Autor:

Svet

15.07.2023

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

NASTAVLJA SE PROGON CRKVE U UKRAJINI: Iguman Kijevsko-Pečerske lavre prebačen u PRITVOR, sude mu za navodno pravdanje RUSKE AGRESIJE

Foto: Tanjug/AP

Njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac, prenose RIA Novosti. ''Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima'', rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi agencija.

Ukrajinsko pravosuđe tereti mitropolita Pavela za "narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja", kao i za ''pravdanje, priznavanje kao zakonite i negiranje agresije Rusije na Ukrajinu'', za šta je predviđena kazna zatvora do osam godina, uz oduzimanje imovine.

Ukrajinsko ministarstvo kulture raskinulo je u martu zakup zemljišta na kojem se nalazi lavra Kijevsko-pečerska i zahtevalo da monasi napuste manastir do kraja meseca.

Oni su mogli da izaberu da ostanu ako pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju ne priznaje većina pomesnih crkava. Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve i kojoj pripada manastir, saopštili su da je nemoguć jednostran raskid ugovora o zakupu zemljišta.

Iguman je priveden u kućni pritvor pod optužbom da je podsticao sektašku mržnju i podržavao akcije Rusije, a prema njegovim rečima, ponuđeno mu je uklanjanje svih optužbi u zamenu za prelazak monaha u Pravoslavnu crkvu Ukrajine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading