ERDOGANOVA IZDAJA PUTINA ĆE IZAZVATI RASPAD NATO I UKRAJINE: Američki pukovnik najavio katastrofu svetskih razmera

Autor:

Svet

13.07.2023

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mekgregor je takođe analizirao Erdoganove uslove oko članstva Švedske u NATO, i kakve bi posledice njihovo prihvatanje imalo po Evropsku uniju.

ERDOGANOVA IZDAJA PUTINA ĆE IZAZVATI RASPAD NATO I UKRAJINE: Američki pukovnik najavio katastrofu svetskih razmera

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ, Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napravio je veliki zaokret u odnosu prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Taj potez, kao i trenutna situacija u svetu, najavljuju skori propast Ukrajine i raspad NATO saveza, izjavio je bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu i pukovnik u penziji, Daglas Mekgregor.

- Tokom vikenda, truski predsednik Erdogan je takoreći izdao predsednika Putina, rekavši da podržava ideju da Ukrajina uđe u NATO, a sada je pristao i na to da Švedska uđe. To su dva ozbiljna zaokreta u odnosu prema njegovom doskorašnjem prijatelju Vladimiru Putinu - izjavio je Mekgregor.

On smatra da je Erdogan doneo takvu odluku u uverenju da će ona biti korisna za Tursku i islam, prenosi Informer.

- Hajde da razumemo predsednika Erdogana i njegov pogled na život, što Vladimir Putin vrlo dobro razume. A to je da Erdogan pre svega misli na turske interese i od toga zavisi kakve će odluke doneti. Drugo, a to je skoro podjedjanko važno, njega zanimaju i islamski interesi - proširenje islamske moći, uticaja i ljudi. Dakle, te dve stvari su mu prve na umu i donesi odluku od koje će u tom smislu imati korist za Tursku i za islam - smatra američki pukovnik.

Mekgregor je takođe analizirao Erdoganove uslove oko članstva Švedske u NATO, i kakve bi posledice njihovo prihvatanje imalo po Evropsku uniju.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan

- Što se odluke o Švedskoj tiče, on je vrlo intenzivno lobirao da dobije garancije da će Turska biti primljena u Evropsku Uniju. Bio bih vrlo iznenađen da je dobio takvo obećanje jer opšte je poznato u Evropi da ukoliko bi Turska bila primljena u EU, nekoliko velikih zemalja članica bi napustilo Uniju. Jer otvaranje granica za Turke bi dovelo do poplave ljudi koji bi došli da traže posao u Evropi i da se nastane. U Evropi već imaju više doseljenika iz Turske i sa Bliskog istoka nego što to žele. Tako da ja u to ne verujem. Ali ako su mu to obećali, onda dugoročno gledano, postoji opasnost da Nemačka, Austrija, Italija i Francuska razmotre mogućnost napuštanja EU - kaže bivši oficir.

On smatra da ovakvi potezi najavljuju skori propast Ukrajine, kao i raspad NATO saveza.

- U svakom slučaju, ono sa čim se danas suočavamo, i što Erdogan pokušava da ublaži, jesu dva stanja. Jedno je očaj. Očaj se raširo jer je svima jasno da je Ukrajina izgubljena. Ukrajina bukvalno visi o koncu i to je katastrofa. I drugo, dezintegracija. NATO se raspada iza scene. Nema jedinstva niokočega, osim u stavu ne želimo rat sa Rusijom. A naravno, Amerika i Velika Britanija insistiraju na tom ratu, uz pomoć Poljaka i Litvanije. Ali ne verujem da Slovaci, Litvanci, Mađari žele da krenu tim putem, kao ni bilo ko drugi na Zapadu - zaključio je Mekgregor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading