"ZNATE, MI NISMO AMAZONOVO SKLADIŠTE ZA ORUŽJE, DAJTE MALO ZAHVALNOSTI"! Haos na marginama NATO samita u Vilnjusu! ZELENSKI I VOLAS U KLINČU!

Autor:

Svet

12.07.2023

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je naveo kako ne razume šta je britanski ministar mislio kada je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo nije servis za dostavu oružja ukrajinskim snagama.

"ZNATE, MI NISMO AMAZONOVO SKLADIŠTE ZA ORUŽJE, DAJTE MALO ZAHVALNOSTI"! Haos na marginama NATO samita u Vilnjusu! ZELENSKI I VOLAS U KLINČU!

Foto: youtube/printscreen

Britanski ministar odbrane i američki savetnik za nacionalnu bezbednost sugerisali su da Ukrajina treba da pokaže više zahvalnosti za pomoć koju je dobila sa Zapada, kao odgovor na pritužbe Volodimira Zelenskog da njegovoj zemlji nije dat čvrst raspored ili set uslova za pridruživanje NATO. Ubrzo je usledio i odgovor lidera Ukrajine.

- Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti - poručio je Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na marginama samita NATO-a u Vilnjusu, upitan da prokomentariše izjavu Zelenskog da je "apsurdno" to što Kijev nije dobio tačan datum i uslove, prenosi "Gardijan".

Volas:"Mi nismo Amazon"

On je naveo da je prošle godine otputovao u Ukrajinu gde je dobio spisak oružja koje treba isporučiti. Britanski ministar je rekao da Ukrajina ima običaj da tretira saveznike, uključujući Veliku Britaniju, kao da su Amazonovo skladište sa listama zahteva za oružje.

- Znate, mi nismo Amazon. Rekao sam im to prošle godine, kada sam se vozio 11 sati samo da bih dobio spisak - rekao je Volas i takođe primetio da Ukrajina je imala običaj da, kada je nabavila jednu vrstu oružja, odmah počne da lobira za drugu.

Zelenski:"Ne razumem šta on misli"

Reagujući na ovu izjavu, Zelenski je naveo kako ne razume šta je britanski ministar mislio kada je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo nije servis za dostavu oružja ukrajinskim snagama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

- Uvek smo bili zahvalni Ujedinjenom Kraljevstvu, premijerima i ministru obrane - istakao je i ponovio da je narod Ujedinjenog Kraljevstva "uvek podržavao" Ukrajinu, dodavši da je "zahvalan".

- Nisam razumeo šta on misli i kako bih drugačije izrazio svoju zahvalnost. Mogli bismo ujutro da ustanemo i ministru lično da uputimo reči zahvalnosti. Zahvalni smo Velikoj Britaniji - zaključio je.

Ukrajinski predsednik je izjavio kako se njegova zemlja nikada neće odreći bilo kog dela svoje teritorije, čak i ako je to "jedno selo u kojem živi jedan starac".

-Nikada nećemo zameniti (naše teritorije) ni za kakav zamrznuti sukob. To se nikada neće dogoditi. To je moj jasan stav koji znaju i naši partneri - poručio je. Naglasio je kako NATO i Ukrajina nisu zainteresovani za dolazak naoružanih snaga iz zemalja saveznica sve dok Ukrajina ne bude članica vojnog saveza.

- Naše oružane snage su dovoljne - kazao je i dodao da zapadni partneri razumeju da Ukrajina ima "moćnu vojsku".

Salivena iznerviralo pitanje

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, tvrdio je da američki narod zaslužuje određeni stepen zahvalnosti, odgovarajući na oštro pitanje ukrajinskog aktiviste koji je pitao da li Džo Bajden odbija članstvo u NATO jer se plaši da će Rusija izgubiti, plaši se pobede Ukrajine”.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džejk Salivan

 

Salivan, očigledno iznerviran ovim pitanjem, rekao je da su Sjedinjene Američke Države obezbedile ogroman kapacitet kako bi osigurale da hrabri vojnici Ukrajine imaju municiju, protivvazdušnu odbranu, pešadiju, borbena vozila, čišćenje mina oprema.

Zelenski se u utorak na društvenim mrežama požalio da je „apsurdno“ da se Kijevu kaže da bi bio dobrodošao u alijansu, ali mu nije dat datum ili tačne uslove. Ali u sredu, prisustvujući lično sastanku NATO-a, ukrajinski lider je pokušao da ublaži ton.

- Ishod samita lidera u Viljnusu je veoma potreban i značajan uspeh za Ukrajinu. Zahvalan sam svim liderima u svim zemljama NATO-a na veoma praktičnoj i podršci bez presedana - rekao je Zelenski

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading