PO ČETVRTI PUT NA ČELU NATO: Jensu Stoltenbergu produžen mandat, najviše zbog Ukrajine, sad mu slede IZAZOVI Tuske i Kine

Autor:

Svet

04.07.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg, kojem je danas četvrti put produžen mandat generalnog sekretara NATO, saopštio je da je počastvovan tom odlukom.

PO ČETVRTI PUT NA ČELU NATO: Jensu Stoltenbergu produžen mandat, najviše zbog Ukrajine, sad mu slede IZAZOVI Tuske i Kine

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

"Transatlantska veza između Evrope i Severne Amerike je obezbedila našu slobodu i bezbednost skoro 75 godina, a u opasnijem svetu, naša alijansa je važnija nego ikad", poručio je Stoltenberg na Tviteru.

Prema pisanju Rojtersa, diplomate i analitičari su Stoltenbergu dali visoke visoke ocene zbog toga što je uspeo da održi saveznike na okupu tokom rata u Ukrajini i zbog toga što je uspostavio balans između onih koji zahtevaju da se Kijevu pruži maksimalna podrška i onih koji pozivaju na veći oprez, iz straha od izazivanja globalnog sukoba.

Generalni sekretar je generalno odgovoran za predsedavanje sastancima i vođenje, ponekad delikatnih, konsultacija između zemalja članica kako bi se osiguralo pronalaženje kompromisa, s obzirom na to da organizacija radi na osnovu konsenzusa. Prvi čovek Alijanse, takođe, radi na tome da se odluke sprovode u praksi i govori u ime svih država saveznica, navodi Asošiejted pres.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Međutim, tokom mandata koji mu je produžen do 1. oktobra 2024. godine, Stoltenberg će se naći pred brojnim izazovima. Jedan od njih je nadgledanje transformacije NATO snaga koja će se fokusirati na odbranu od eventualnog ruskog napada, nakon decenija u kojima se Alijansa koncentrisala na misije van svojih granica, poput onih u Avganistanu i na Balkanu.

Pored toga, Stoltenberg će, piše Rojters, morati da izađe na kraj sa različitim stavovima saveznika kada je reč o tome koliko bi NATO trebalo da bude uključen u Aziji. Sjedinjene Američke Države se zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, dok neke druge članice, poput Francuske, insistiraju na tome da NATO mora da zadrži fokus na severnom Atlantiku.

Pre svega toga, na NATO samitu u Vilnjusu, Stoltenberg će morati da "premosti jaz" između zahteva Ukrajine da se pridruži Alijansi i nevoljnosti najjačih članica da joj ponude jasan vremenski okvir za taj proces, piše France 24.

Istovremeno, jedan od većih izazova za generalnog sekretara NATO-a biće da ubedi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odobri članstvo Švedske u Alijansi.

Stoltenberg je u dva navrata bio premijer Norveške - od 2000. do 2001. godine i od 2005. do 2013. godine, nakon čega je 2014. godine imenovan za generalnog sekretara NATO-a. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading