MALA SVAĐA MEĐU SAVEZNICIMA: Američki predsednik ne podržava članstvo britanskog ministra odbrane za sledećeg genseka NATO-a

Autor:

Svet

22.06.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden je navodno blokirao kandidaturu ministra odbrane Bena Volasa za sledećeg generalnog sekretara NATO -a .

MALA SVAĐA MEĐU SAVEZNICIMA: Američki predsednik ne podržava članstvo britanskog ministra odbrane za sledećeg genseka NATO-a

Foto: Tanjug/Ap

Aktuelni generalni sekretar, bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg, će izgleda ostati na ovom mestu uprkos glasinama o nezadovoljstvu unutar alijanse.

Pre dve nedelje britanski premijer Riši Sunak izjasnio se u prilog Volasa tokom posete Beloj kući pre dve nedelje.

Bajden je tada rekao da je britanski kandidat za ovu funkciju "veoma kvalifikovan".

Foto: Tanjug/AP

 

 

Mnogi su smatrali da je Volas, bivši oficir već viđen za naslednika Stoltenberga i da je dobio podršku Poljske i drugih istočnih država NATO-a. On je izgradio snažnu međunarodnu reputaciju nakon što je prikupio globalnu podršku Kijevu nakon ruske invazije na Ukrajinu, i donirao moćne britanske rakete dugog dometa.

Međutim, izvori su navodno rekli za The Sun da bi gospodin Bajden više volio da tu ulogu preuzme holandski premijer Mark Rutte. Španski premijer Pedro Sančez se takođe smatrao za kandidata.

Ime novog generalnog sekretara trebalo da bude objavljeno na samitu NATO sledećeg meseca. Francuska je saopštila da bi više volela da sledeći lider Alijanse dođe iz zemlje ćlanice EU, ali je signalizirala saveznicima da neće staviti veto na Volasovu kandidaturu.

BONUS VIDEO: 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading