NUKLEARNE RAKETE SHVATIO KAO ŠALU: Tokajev odbio ponudu Lukašenka da se Kazahstan pridruži uniji Rusije i Belorusije (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

29.05.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev odbio je ponudu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se Kazahstan pridruži uniji Rusije i Belorusije.

NUKLEARNE RAKETE SHVATIO KAO ŠALU: Tokajev odbio ponudu Lukašenka da se Kazahstan pridruži uniji Rusije i Belorusije (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Google Maps

- Predsednik Lukašenko ponudio je Kazahstanu da se pridruži zajednici država. Cenio sam njegovu šalu. Mislim da za to nema potrebe, jer postoje i druge integracijske asocijacije, pre svega Evroazijska ekonomska unija (EAEU) - rekao je Tokajev na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima na severu Kazahstana.

Tokajev je rekao i da je opovrgao potrebu Kazahstana za nuklearnim oružjem i to na temelju pristupanja te zemlje Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, kao i Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih eksperimenata.

Foto: Tanjug/AP

Kasim-Žomart Tokajev i Vladimir Putin

- Ostajemo verni našim obavezama prema ovim međunarodnim instrumentima. Mislim da se saradnja u ovom velikom evroazijskom regionu, ili kako se sada kaže Velikoj Evroaziji, treba razvijati u ekonomskom smeru, za što smo svi zainteresovani. Moramo stvoriti stvarno zajedničko tržište - rekao je Tokajev.

Kako je Republika ranije objavila, Lukašenko je ponudio nuklearno oružje svim zemljama koje bi želele da se pridruže uniji Rusije i Belorusije.

Rojters podseća da je Rusija započela sprovođenje taktičkog plana razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji, prvog slanja nuklearnih bojevih glava izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. koje je podstaklo zabrinutost na Zapadu.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

U intervjuu emitovanom u nedelju uveče na ruskoj državnoj televiziji Lukašenko, najpouzdaniji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da se mora razumeti da Minsk i Moskva imaju jedinstvenu priliku da se ujedine.

- Ali niko nije protiv toga da Kazahstan i druge zemlje imaju iste bliske odnose koje mi imamo sa Ruskom Federacijom. Ako je neko zabrinut, stvar je vrlo jednostavna: pridružite se savezu država Belorusije i Rusije. To je sve. Biće nuklearnog oružja za svakoga - rekao je Lukašenko i dodao da je to njegov stav, a ne stav Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading