NAPADNUT RUSKI NAFTOVOD NA GRANICI S UKRAJINOM: Najduži je na svetu i Moskvi je služio da snabdeva saveznike (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska kompanija "Transnjeft" je saopštila da je napadnuto punilište na naftovodu "Družba" u Brjanskoj oblasti koja se graniči s Ukrajinom.

NAPADNUT RUSKI NAFTOVOD NA GRANICI S UKRAJINOM: Najduži je na svetu i Moskvi je služio da snabdeva saveznike (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Navedeno je da u napadu niko nije povređen, a incident je okarakterisan kao "teroristički napad", pošto se očigledno veruje da se radilo o udaru ukrajinskih dronova.

Korisnici društvene mreže Telegram su objavili da su gađana tri prazna rezervoara za skladištenje naftnih derivata, ali da nije bilo curenja, za razliku od napada iz aprila 2022. kada je gusti dim kuljao nad gradom Brjanskom.

Foto: Tanjug/AP

Dim kulja iznad grada Brjanska nakon napada na naftovod "Družba" u aprilu 2022.

"Družba" je najduži naftovod na svetu čija je početna tačka naftovoda u Tatarstanu, republici na istoku Rusije, a završava se rafinerijom u nemačkom gradu Švet.

Nemačka i dalje tim naftovodom dobija "crno zlato" uprkos protivljenju Berlina ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Naftovod "Družba"

Naftovod se od Brjanska grana na dva dela, pri čemu severni ide preko teritorije Belorusije ka Poljskoj i Nemačkoj, a južni preko teritorije Ukrajine ka Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Ovaj naftovod je izgrađen 1964. za vreme Hladnog rata kako bi tadašnji Sovjetski Savez snabdevao naftom svoje saveznike u komunističkom bloku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading