NAPAD NA 6 LOKACIJA! Ukrajinci na istočnoj strani Dnjepra, odjekuju eksplozije (VIDEO)

Autor:

Svet

25.04.2023

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odjekuju eksplozije na istočnoj obali Dnjipra.

NAPAD NA 6 LOKACIJA! Ukrajinci na istočnoj strani Dnjepra, odjekuju eksplozije (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

U privremeno okupiranim naseljima na istočnoj obali reke Dnjepra u Hersonskoj oblasti odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski Twitter kanali koji izvještavaju o situaciji na terenu. "Zahuktava se na okupiranim teritorijima!", napisao je jedan korisnik.

Ukrajinski napadi na ruske snage na istočnoj strani Dnjepra kod Hersona Ukrajinske snage raspoređene na zapadnoj strani reke Dnjepar redovno vrše racije na istočnoj obali u blizini grada Hersona kako bi pokušale da proteraju ruske trupe, rekao je pokrajinski zvaničnik u utorak.

Ruske snage drže istočnu stranu Dnjepra u blizini Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u novembru nakon višemesečne okupacije, ali se očekuje da će Ukrajina pokrenuti prolećnu kontraofanzivu kako bi pokušala da povrati više teritorije.

Jurij Sobolevski, zamenik šefa pokrajinske administracije Hersona, rekao je da je cilj racije da se smanji borbena sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju grad Herson otkako su bili primorani da se povuku.

- Naša vojska se vrlo često kreće na levu (istočnu) obalu, gde vrši racije. Ukrajinske oružane snage deluju i deluju veoma efikasno - rekao je Sobolevski ukrajinskoj televiziji.

- Rezultati će biti prikazani kao što je bilo na desnoj obali Hersonske oblasti kada su (vojnici), zahvaljujući složenoj i dugoj operaciji, uspeli da oslobode naše teritorije uz minimalne gubitke za našu vojsku. Isto se sada dešava i na levoj strani banka - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusija je zauzela Hersonsku oblast ubrzo nakon što je započela invaziju na Ukrajinu pre 14 meseci i od tada kontroliše celu oblast istočno od Dnjepra. Vojni analitičari kažu da će Ukrajina najverovatnije uskoro krenuti u kontraofanzivu, sa jednim od glavnih ciljeva da se probije južni kopneni koridor između Rusije i poluostrva Krim, koji je Moskva anektirala.

Zauzimanje cele Hersonske oblasti biće važan korak ka ostvarenju tog cilja. Američki institut za proučavanje rata saopštio je prošle nedelje da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno geolociranih snimaka da potvrde da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra.

Sobolevski nije izneo više detalja, rekavši da je vojna operacija zahtevala "informativnu tišinu".

Ukrajinske trupe na poziciji na obalama reke Dnjepar Ukrajinske trupe postavile su položaje na istočnoj obali reke Dnjepar u južnoj Hersonskoj oblasti. Region je delimično pod ruskom kontrolom i prelazak reke bi mogao biti značajan za buduće ofanzive.

Foto: Tanjug/AP

 

Američki institut za proučavanje rata izvestio je da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimaka i tekstualnih izveštaja da potvrde napredak.

Bi-Bi-Si javlja da su njihovi vojni izvori izvestili o „izvesnom kretanju preko Dnjepra” kod Hersona. Ukrajinska vojska to nije potvrdila, dok je Rusija demantovala izveštaje. Ali ako su tačni, to bi moglo biti značajno u proterivanju ruskih trupa.

Ukrajinski napredak u toj oblasti mogao bi u budućnosti čak da preseče kopneni koridor do ukrajinskog poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading