UKRAJINSKA VOJSKA PREŠLA DNJEPAR: Kritično u Hersonu, snimci otkrivaju pravac nove ofanzive

Autor:

Svet

25.04.2023

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjim izveštajima američkog Instituta za proučavanje rata i više ukrajinskih izvora, Oružane snage Ukrajine su zauzele položaje na istočnoj obali reke Dnjepar u južnoj oblasti Herson. Rusi tvrde da i dalje u potpunosti kontrolišu levu obalu reke.

UKRAJINSKA VOJSKA PREŠLA DNJEPAR: Kritično u Hersonu, snimci otkrivaju pravac nove ofanzive

Foto: Tanjug/AP

Reč je o regionu koji je delimično pod kontrolom ruskih snaga, zbog čega bi prelazak reke mogao da se pokaže kao veoma važan u budućoj ukrajinskoj kontraofanzivi, navodi Bi-Bi-Si.

Američki bezbednosni i odbrambeni istraživački centar Institut za proučavanje rata, kao i ruski vojni blogeri, objavili su dovoljnu količinu geolociranih snimaka koji potvrđuju ukrajinski prelazak Dnjepra na istočnu obalu, pišu britanski mediji, dodajući da su njihovi vojni izvori potvrdio „određene manevre preko Dnjepra“ u blizini grada Hersona.

 

 

Podsetimo, Ukrajina je prošle godine zauzela grad Herson - jedinu prestonicu regiona koju je Rusija uspela da osvoji od početka invazije u februaru 2022. godine. Rusi su se potom povukli na istočnu obalu Dnjepra.

Zašto je važan prelazak reke Dnjepar?

Ukrajinska vojska, koja sprovodi politiku ćutanja o kontraofanzivnim akcijama, nije potvrdila prelazak Dnjepra, dok zvanična Moskva negira da su ukrajinske snage prešle na istočnu obalu reke.

Ali ako su izveštaji da su ukrajinske snage zauzele položaje na istočnoj obali tačni, to bi se moglo pokazati veoma značajnim u budućim pokušajima Kijeva da protera ruske snage. Naime, ukrajinski napredak u toj oblasti mogao bi u budućnosti da obezbedi kopneni koridor poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Problematični manevri

Ali vojni stručnjaci upozoravaju da bi manevri ukrajinskih snaga u oblasti neposredno uz reku, na teritoriji obeleženoj kanalima za navodnjavanje i drugim vodenim preprekama, bili veoma težak zadatak.

Svako ukrajinsko napredovanje bi bilo dodatno komplikovano činjenicom da ruske snage imaju značajnu vazdušnu nadmoć. Zvanični Kijev i ukrajinska vojska već neko vreme javno govore o pripremama za veliku kontraofanzivu, ali nisu precizirali kada i gde bi ona mogla biti pokrenuta.

Do pre nekoliko dana, istočna obala reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti bila je pod kontrolom ruskih snaga, a široka reka je služila kao prirodna barijera između zaraćenih strana. Herson nalazi se na zapadnoj obali Dnjepra.

Šta kažu Rusi, a šta Ukrajinci?

U svom nedeljnom izveštaju, Institut za proučavanje rata (ISV) objavio je da „geolocirane slike objavljene 23. aprila ukazuju na to da ukrajinske snage deluju u oblasti severozapadno od Oleškog na istočnoj obali Dnjepra“.

ISV je dodao da nema dovoljno informacija za analizu obima ukrajinskog napredovanja ili daljih namera ukrajinske vojske. Juče je ruski vojni bloger sa nadimkom VarGonzo objavio da ukrajinske snage „pokušavaju da zauzmu ostrvo Bolšoj Potemkin”, koje se nalazi između starog i novog kanala reke Dnjepar.

 

 

Natalija Humenjuk, portparol Južne komande ukrajinske armije, nije želela da potvrdi ni da demantuje izveštaje da su ukrajinske snage zauzele položaje na istočnoj obali. Ona je za ukrajinsku televiziju samo rekla da se „teški rad nastavlja“, dodajući da je za vojnu operaciju potrebna „informativna tišina dok situacija ne bude dovoljno bezbedna za naše snage“.

U međuvremenu, proruski šef Hersonske oblasti Vladimir Saldo, koga je postavila Moskva, rekao je da ukrajinske snage „nisu zauzele položaje na levoj obali Dnjepra u blizini Oleški ili bilo kog drugog mesta“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading