ENGLEZI OTKRILI UKRAJINSKU STRATEGIJU! TRI FAZE OFANZIVE NA PUTINA! Rusi: Mi smo spremni

Autor:

Svet

22.04.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi napadi biće usko fokusirani, na jedno ili dva mesta, koja su idealna za proboj.

ENGLEZI OTKRILI UKRAJINSKU STRATEGIJU! TRI FAZE OFANZIVE NA PUTINA! Rusi: Mi smo spremni

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Ukrajinske trupe spremaju se da iskoriste zapadno oružje koje je Kijev dobio i napadnu vojsku Vladimira Putina u stilu "velikog praska", tvrdi londonski San. Britanski list u velikoj analizi otkriva da će ukrajinsku kontraofanzivu činiti tri faze, a cilj je, kako kažu, da "Putinovi agresori, poraženi i poniženi, budu proterani iz Ukrajine".

San je razgovarao s bivšim američkim generalom Benom Hodžisom, penzionisanim brigadirom britanske vojske Benom Barijem i bivšim britanskim pukovnikom Hamišem de Breton-Gordonom.

KRIMSKI MOST

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Sagovornici su davali donekle različita viđenja o tome kako bi kontraofanziva mogla da izgleda, ali se svi slažu da Ukrajina ima sposobnost da Rusima zada veliki krvavi udarac.

Kako navodi San, ključni aduti za veliku bitku biće borbeni tenkovi čelendžer 2, M1 abrams i leopard 2, oklopna vozila strajker i bredli i artiljerijski sistemi, pre svega, HIMARS. Ovim oružjem, ideja je, trebalo bi doslovno razneti prve linije ruske odbrane u kratkom roku, što bi stvorilo čvrst temelj za novu ofanzivu i dalje napredovanje.

Saznanja analitičara Sana poklapaju se s viđenjem generala Hodžisa, koji ima višedecenijsko ratno iskustvo...

Hodžis veruje da će se ofanziva fokusirati na izolaciju anektiranog poluostrva Krim, odsecanjem kopnenog mosta, odnosno fizičkim razdvajanjem Krima od ukrajinskih oblasti koje delimično kontroliše Moskva.

- Prvi udar će biti usmeren na razbijanje ovog kopnenog koridora, nadiranjem s dve strane i korišćenjem preciznog i razornog naoružanja, sposobnog da pogodi ciljeve i učini poluostrvo neodrživim za ostanak ruskih snaga i efikasnu odbranu - objasnio je general.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Krimski most

On naglašava da će ovaj napad uključivati gađanje ruskih vazdušnih baza, ambiciozne napade na rusku Crnomorsku flotu i gađanje logističkih i komandnih centara duboko na teritoriji Krima:

- Konačno, kada bude imalo smisla, Ukrajinci bi mogli ponovo da dignu u vazduh Krimski most, Putinov omiljeni most koji je napadnut prošlog oktobra, te tako potpuno odseku Krim.

General Hodžis tvrdi da će ofanziva biti koncentrisana na uskom području da bi se frontalnim udarima probile ruske defanzivne linije:

- Ukrajina će izabrati jedno ili dva mesta da fokusira svoj napad na uski front širok nekoliko kilometara i da prodre kroz utvrđene linije fronta u dubinu, koristeći tenkove, mehanizovanu pešadiju, inženjere i artiljeriju. Oni će koristiti svoje vazduhoplovstvo da pokriva trupe, a biće i aktivnosti u ruskoj pozadini od specijalnih snaga i tzv. partizana.

ŠTA JE KLJUČ

Na pitanje kada bi se sve ovo moglo dogoditi sagovornici Sana odgovaraju:

- To bi mogla i da ne bude prolećna ofanziva. Bili su zauzeti obukom, vežbanjem i pažljivom zaštitom informacija. Čekaju na prave uslove, pre svega, vezano za stanje tla.

General Hodžis zaključuje da će ključ biti osvajanje Krima.

- Kada Krim bude oslobođen, sve je gotovo, sve se menja. Ukrajina zna da nikada neće biti bezbedna bez povratka Krima - objašnjava Amerikanac.

Tri faze

1. Izolacija Krima napadima iz dva pravca, prekid kopnene veze poluostrva s okupiranim teritorijama

2. Udari artiljerijom po dubini teritorije Krima, što uključuje gađanje ruskih vazdušnih baza, ambiciozne napade na rusku Crnomorsku flotu i gađanje logističkih i komandnih centara na Krimu

3. Diverzije i napadi specijalnih i partizanskih odreda na teritorijama koje drže Rusi, kao priprema za masovno probijanje linija ruske odbrane

Rusi tvrde: Mi smo spremni kad god krenu

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ruski vojnici

Protekle mesece ruske snage su iskoristile da se pripreme za očekivanu kontraofanzivu Ukrajinaca, a moskovski vojni analitičari tvrde da je njihova vojska spremna da odgovori adekvatno na sve udare.

Podsetimo, Vašington post je nedavno ovu informaciju potkrepio satelitskim snimcima američke kompanije za svemirsku tehnologiju "Maksar". Na njima se jasno vidi da je na prilazima Krimu i drugim lokacijama prokopana čitava mreža kilometarski dugih rovova, a pored toga, izgrađene su i desetine odbrambenih struktura. Postavljene su i prepreke za tenkove poznate kao "zmajevi zubi", a duž obale Crnog mora Rusi su nagomilali artiljerijsko naoružanje. Najsloženiji sistem rovova napravljen je kod sela Medvedevka, na severu Krima.

Prigožin: Ne sme da se ponovi 1941.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Ukrajinska vojska će na kraju izvesti kontraofanzivu, ali je malo verovatno da će se u nju upustiti sada, u uslovima bljuzgavice i blata, izjavio je juče komandant i osnivač ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin.

- Ovuda se sada ne mogu slobodno kretati ni kamioni, a kamoli teška vozila i tenkovi. Trebaće desetak dana da se zemlja osuši. Ne znam kada će Ukrajina krenuti u napad, ali je činjenica da će do njega doći. Moramo biti 100 odsto spremni, da se ne bi ponovila 1941. godina - rekao je Prigožin.

Paralele sa "Pustinjskom olujom"

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Operacija Pustinjska oluja

Pukovnik De Breton uporedio je potencijalni ukrajinski udar s operacijom "Pustinjska oluja", navodeći da će to biti svojevrsni blickrig, čiji je cilj potisnuti Ruse 200 kilometara. Britanski oficir tvrdi da će zapadni oklop nadmašiti zastarelu tenkovsku flotu iz sovjetske ere, koju trenutno koriste Rusi, probijajući tenkovske zamke, rovove i bodljikavu žicu, poput probijanja tzv. Sadamove linije u "Pustinjskoj oluji" 1991.

- Utvrđenja Sadama Huseina probile su za nekoliko sati američke snage, koristeći tenkove M1 abrams, baš ove koje Ukrajinci sada imaju u svom arsenalu. Kopnena ofanziva je tada trajala samo 100 sati - podseća De Breton.

Brigadir Beri pak rekao je da će kontraofanziva biti poput velikog praska (big-bang).

Najveći aduti Ukrajine

TENKOVI

Republika

Foto: Profimedia

M1 Abrams

- čelendžer 2

- M1 abrams

- leopard 2

OKLOPNA VOZILA

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/US-Army history images

Bredli

- strajker

- bredli

ARTILJERIJA

Republika

Foto: Printscreen YT/V Forces

HIMARS

- HIMARS sa produženim dometom

Brigade koje će nositi operaciju

Kako tvrdi San, Kijev je formirao mrežu novih brigada s ukupno 40.000 ljudi. Te brigade biće okosnica kontraofanzive, a ovo su njihovi nazivi:

- "Uragan"

- "Spartan"

- "Crvena kalina"

- "Frontijer"

- "Rejdž"

- "Azov"

- "Kara Dag" (planina na Krimu)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Небојша

22.04.2023 22:42

Сан ће и остати само "сан",а вероватно и вечни 😆

Džonko

22.04.2023 22:51

Što bi rekao naš narod.. ŠTO JE BABI MILO TO JOJ SE I SNILO... Bravo generali, pukovnici i drugi oficiri NATO - a...!!!Kada bi Rusi sedeli i štrikali dok velika Ukrajinska ofanziva traje ... Tako ste probali i ulazak na Kosovo sa 10 puta jačim snagama na zemlji i 1000 puta jačim u vazduhu i uspeli ste da uđete 500 metara... Dobro ste zapamtili Paštrik i Košare i niste znali gde vam je d.. e a gde glava kada su vas dočekali heroji iz Srbije od 19 i 20 godina sa svojim starešinama.... Bilo vas je 10 na 1 sa kompletnom artiljerijskom pripremom iz Albanije, sa tepih bombardovanjima avio tvrđavama i PRRRCCC... NADAM SE DA ĆE TAKO PROĆI I VAŠI SPONZORISANI I POVAMPIRENI NACISTI IZ TIH BRIGADA "AZOV" ITD... VREME ĆE POKAZATI....!!!

Klofuta vid

23.04.2023 09:27

Biće veliki ....trt