MEDVEDEV OPET PRETI: Ako G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva raskida sporazum o ukrajinskom žitu (FOTO)

Autor:

Svet

23.04.2023

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federaciije, preti da će Moskva raskinuti sporazum o izvozu žita iz Ukrajine, postignut uz posredovanje UN i Turske, ukoliko G7 sprovede plan skoro potpune zabrane izvoza u Rusiju.

MEDVEDEV OPET PRETI: Ako G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva raskida sporazum o ukrajinskom žitu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Japanska agencija Kjodo je objavila, pozivajući se na izvore iz vlade u Tokiju, da bi države članice grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta tu zabranu mogle da usvoje na samitu G7 u Hirošimi koji se održava od 19. do 21. maja.

Foto: Tanjug/AP

Samit G7 održava se u japanskom gradu Hirošima od 19. do 21. maja

Rusija je više puta pretila da će odustati od sporazuma o žitu koji je već jednom obnovljen, a u sadašnjem obliku ističe 18. maja.

- Ta ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju lepa je jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7. U tom slučaju za njih će prestati posao sa žitom i mnoge druge stvari koje su im potrebne - naveo je Medvedev u objavi na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita ističe 18. maja

G7 navodno razmatra da potpuno preokrene strategiju sankcija tako da se izvoz u Rusiju, zbog agresije Moskve na Ukrajinu, automatski zabranjuje, osim u slučaju robe koja je uključena u popis proizvoda koji smeju da se šalju u tu zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Brod za prevoz ukrajinskog žita

Prema sadašnjem pravilniku, roba sme da se prodava Rusiji osim ako je eksplicitno navedena na crnoj listi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading