ŠOK! MONOVALENTNE VAKCINE PROTIV KORONE "MODERNE" I "FAJZERA" IZGUBILE DOZVOLU ZA UPOTREBU U AMERICI! Evo kako i čime će se dalje sprovoditi cepljenje protiv KOVIDA!

Autor:

Svet

20.04.2023

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivalentna vakcina koja u sebi sadrži vuhanski soj virusa, ali i podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5) i dostupna je od početka septembra.

ŠOK! MONOVALENTNE VAKCINE PROTIV KORONE "MODERNE" I "FAJZERA" IZGUBILE DOZVOLU ZA UPOTREBU U AMERICI! Evo kako i čime će se dalje sprovoditi cepljenje protiv KOVIDA!

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija, vakcina

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je hitnu upotrebu bivalentnih vakcina protiv korone proizvođača Moderne i Fajzera, kako bi se, kako je navedeno, pojednostavila strategija i proces vakcinacije protiv korone u ovoj zemlji.

 

 

Istovremeno, monovalentne vakcine istih proizvođača, objašnjeno je, izgubile su dozvolu za upotrebu. 

Inače, bivalentna vakcina u sebi sadrže vuhanski soj virusa, ali i podvarijante omikrona  (BA.4 i BA.5) i dostupna je od početka septembra.

- Pojedinci, u zavisnosti od starosti, prethodno vakcinisani monovalentnom vakcinom protiv COVID-19, a koji još nisu primili dozu dvovalentne vakcine, mogu primiti jednu dozu dvovalentne vakcine - saopštila je FDA.

- Većina pojedinaca koji su već primili jednu dozu dvovalentne vakcine trenutno ne ispunjavaju uslove za drugu dozu. FDA namerava da donese odluke o budućoj vakcinaciji nakon što u junu u savetodavnom komitetu FDA dobije preporuke o sastavu soja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korone, Ilustracija

 

- Pojedinci stariji od 65 godina koji su primili jednu dozu dvovalentne vakcine mogu dobiti jednu dodatnu dozu najmanje četiri meseca nakon početne bivalentne doze.


Većina pojedinaca sa određenim vrstama imunokompromisa koji su primili bivalentnu vakcinu protiv COVID-19 mogu primiti jednu dodatnu dozu bivalentne vakcine protiv COVID-19 najmanje 2 meseca nakon doze bivalentne vakcine protiv COVID-19, a mogu se primeniti i dodatne doze prema nahođenju i u intervalima koje odredi njihov zdravstveni radnik. Međutim, za osobe sa oslabljenim imunitetom od 6 meseci do 4 godine, podobnost za dodatne doze zavisiće od vakcine koja je prethodno primljena. Većina nevakcinisanih pojedinaca može da primi jednu dozu dvovalentne vakcine, umesto više doza originalnih monovalentnih  vakcina.

- Deca uzrasta od 6 meseci do 5 godina koja su nevakcinisana mogu dobiti seriju od dve doze moderne bivalentne vakcine (od 6 meseci do 5 godina) ILI seriju od tri doze Pfizer-BioNTech bivalentne vakcine (6 meseci do 4 godine). godine života). Deca od 5 godina mogu da prime dve doze moderne bivalentne vakcine ili jednu dozu dvovalentne vakcine Pfizer-BioNTech.
 

- Deca uzrasta od 6 meseci do 5 godina koja su primila jednu, dve ili tri doze monovalentne vakcine protiv COVID-19 mogu da prime dvovalentnu vakcinu, ali broj doza koje prime zavisiće od vakcine i njihove istorije vakcinacije.

U ovoj fazi pandemije, podaci podržavaju pojednostavljenje upotrebe odobrenih  bivalentnih vakcina protiv COVID-19 i agencija veruje da će ovaj pristup pomoći u podsticanju buduće vakcinacije - sapštila je FDA.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

20.04.2023 21:37

I kakve ima veze fda sa Srbijom tj nama?