MOĆNI ŠAKAL TOTALNO MENJA BUDUĆNOST RATOVANJA: Pilotima borbenih letelica dani odbrojani? (VIDEO)

Autor:

Svet

19.04.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Кonflikt je okarakterisan time što su jeftine naprave prilagođene da postanu platforme za oružje.

MOĆNI ŠAKAL TOTALNO MENJA BUDUĆNOST RATOVANJA: Pilotima borbenih letelica dani odbrojani? (VIDEO)

Foto: youtube.com/TangoSix

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije (RAF) razvija bespilotni mini helikopter pod nazivom "Šakal" sposoban da ispaljuje laserski navođene rakete.

Šefovi vazduhoplovstva su zahtevali laki napadni dron nakon što su primetili efikasnost takve tehnologije u ratu u Ukrajini. Кonflikt je okarakterisan time što su jeftine naprave prilagođene da postanu platforme za oružje. Među njima su i bespilotne letelice koje su prerađene da bacaju granate na tenkove dok lebde iznad njih - čineći oklopna vozila lakim metama.

Do pronalaska "Šakala" bespilotne letelice, međutim, bile su previše nestabilne da bi lansirale sofisticiranije oružje.

U dosadašnim testovima dron, koji ima osam rotora, pokazao se efikasnom platformom za lansiranje projektila sa 15 kilograma eksploziva. Precizno vođene rakete "Martlet" mogu da pogode ciljeve udaljene i šest kilometara.

Tehnologija stabilnosti drona i mali trzaj projektila pokazali su se dobitnom kombinacijom u ispitivanjima koje je naručila Кancelarija za brze sposobnosti RAF-a.

To bi trebalo da bude bezbedna alternativa vojnicima koji napreduju na terenu ili helikopterima sa posadom koji se približavaju neprijateljskim ciljevima.

Nekadašnji pilot RAF-a Džon Parker, izvršni direktor kompanije Flibi tehnolodži, koja razvija dron, navodi da je "Šakal" deo vojne budućnosti.

- Možemo sedeti na krošnjama drveća i pucati iz daljine, a da nas ne primete. Možemo i da pucamo u lebdećem položaju ili u pokretu tako da možemo juriti metu i pucati u isto vreme. Dani kada imate pilota borbenog aviona u kokpitu su odbrojani. Ratovanje se menja i "Šakal" je deo te budućnosti - navodi Parker.

Foto: youtube.com/Latest Military News

 

Druge odbrambene firme takođe razvijaju dronove, ali se veruje da je "Šakal" prvi koji je uspešno završio ispitivanja RAF-a.

Rakete "Martlet", koje se obično ispaljuju iz lansera sa ramena ili većih bespilotnih platformi, sposobne su da dostignu brzinu od 1.100 metara na sat. Sada mogu da budu ispaljene sa "Šakala" zahvaljujući njegovoj najsavremenijoj stabilizacijskoj tehnologiji čiji se detalji čuvaju u tajnosti.

Кada su rakete uparene sa dronom mogu da pogode pešadijske jedinice i oklopne tenkove koji su blizu prijateljskih snaga na bojnom polju, piše Kurir..

Džejms Кiun, ekspert za rakete u Talesu, kompaniji koja takođe radi na razvoju drona, navodi da je projektil dizajniran da stvori veoma nisku silu trzaja na platformi za lansiranje tako da nema nestabilnosti.

- "Šakal" je veoma stabilna platforma, odlično lebdi, a svrha naše vežbe je bila da to pokažemo. Кada vidite lako, ali moćno oružje ispaljeno sa tako niske platforme i nisko lebdenje koje helikopter ne bi pokušao, to pokazuje sposobnost - rekao je Kiun za Tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading