BIVŠI KOMANDANT VAGNER GRUPE:: Ubio sam devojčicu, vrištala je (VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2023

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska organizacija za ljudska prava Gulagu je objavila svedočenje dvojice bivših komandanata grupe Vagner, koji su u rat otišli nakon što su regrutovani iz zatvora.

BIVŠI KOMANDANT VAGNER GRUPE:: Ubio sam devojčicu, vrištala je (VIDEO)

Foto: Profimedia

Radi se o Azamatu Uldarovu, bivšem osuđeniku Popravno-radne kolonije br. 13 ruske Kancelarije Federalne zatvorske službe iz Saratovske oblasti (pomilovan od 23. kolovoza 2022.) i Alekseju Savičevu, bivšem osuđeniku Popravno-radne kolonije br. 1 Ruske kancelarije Federalne zatvorske službe iz Voronješke oblasti (pomilovan od 2. septembra 2022).

Uldarov i Savičev se trenutno nalaze u Rusiji, a tokom intervjua su priznali ubistva ukrajinske dece u Bahmutu i Soledaru. Osnivaču veb stranice Gulagu.net Vladimiru Osečkinu su ispričali detalje streljanja više od 20 ukrajinske dece i tinejdžera, dizanja u vazduh jame sa više od 50 ranjenih zarobljenika i tzv. čišćenja stambenih zgrada. 

"Dobili smo naredbu da sve zbrišemo i pobijemo"

Jedan od vagnerovaca je priznao da je "upucao petogodišnju devojčicu u glavu" kada su išli prema Soledaru i Bahmutu. "Ona vrišti, razumete, malo je dete. Upucao sam 5-godišnju devojčica u glavu", rekao je. Uldarov tvrdi da je "očistio" podrum s 300-400 civila, pri čemu su 40-ak njih bili deca. 

 

 

Naveo je kako se radilo o zgradi od 9 spratova, da "nije imao izbora" i da je imao nalog da se svih reši.

- Izvršio sam naredbu ovom rukom, ubio sam decu. Razumete, po naredbi. Činjenica da smo mi... Dobili smo naredbu da sve zbrišemo i pobijemo... Išli smo i pobili sve - žene, muškarci, penzioneri i deca, posebno ona mala, petogodišnjaci - rekao je.

Istakli su kako je naredba za čišćenje od Bahmuta direktno stigla od šefa Vagnera Jevgenija Prigožina. Navodno im je naredio da se niko ne štedi, ni stai ni deca. Dodali su kako je u Soledaru situacija bila još gora, prenosi Ukrajinska Pravda. 

- Mirni stanovnici su izlazili napolje. I bila je naredba: sve od 15 i više godina - streljajte. Streljano je 20-24 ljudi, od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka - ispričao je Savičev.

Upitan koliko su nenaoružanih civila ubili u februaru 2023., Savičev je odgovorio da je 15-godišnje Ukrajince "teško nazvati civilima".

"Kad je Prigožin rekao malj, uzeli smo malj i ubili čoveka"

Oba bivša komandanta Vagnera su potvrdila da je Prigožin lično izdavao zločinačke naredbe za pogubljenje ljudi, odobravajući terorističke metode i brutalnost. Jedan od bivših vagnerovaca takođe je ispričao da su se jednom prilikom vagnerovci napili i zarobili 15 kadirovaca koji nisu hteli da se bore.

Savičev je istakao kako su borci Vagnera dobijali pretnje smrću kada bi razgovarali sa novinarima. Video intervjua ukupno traje 77 minuta, a Uldarov i Savičev ni u jednom trenutku nisu iskazali žaljenje zbog svojih postupaka. Uldarov je poručio da vagnerovci ne uzimaju zarobljenike i da vežbaju ubijanje ukrajinskih vojnika. 

- Uglavnom nožem. Režemo grkljan. Snimamo to. Kad je Prigožin rekao malj, uzeli smo malj i ubili (čoveka) maljem. Ovo je njegova metoda. On je užasna osoba - nastavio je. Ipak, zaključio je da ne želi da se vrati na front da bi nastavio da se bori, prenosi Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading