KO JE OBJAVIO TAJNA AMERIČKA DOKUMENTA O RATU U UKRAJINI? Ruska ili zapadna zavera?

Autor:

Svet

12.04.2023

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine tajnih dokumentat američkog Ministarstva odbrane govore o gubicima koje trpe obe strane u ratu u Ukrajini, njihovim vojnim slabostima i – ono što je ključno – procenama njihove relativne snage kad Ukrajina odluči da pokrene svoju dugo očekivanu prolećnu kontraofanzivu.

KO JE OBJAVIO TAJNA AMERIČKA DOKUMENTA O RATU U UKRAJINI? Ruska ili zapadna zavera?

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Ovo je, na prvom mestu, najveće curenje tajnih američkih informacija o ratu u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula invaziju pre 14 meseci. Neki od dokumenata stari su tek šest nedelja, ali posledice mogu da budu ogromne.

Zvaničnici Pentagona rekli su da su dokumenti autentični, piše BBC, dodajući da deluje da su informacije u najmanje jednom dokumentu izmenjene u kasnijoj verziji, ali da u gomili od 100 dokumenata to sada izgleda kao relativno minorni detalj.

Republika

Foto: pixabay.com

Pentagon

 

Na listi svi zapadni tenkovi i artiljerija za Kijev

BBC je pregledao više od 20 tih dokumenata i navodi da oni uključuju detaljne navode o obuci i opremi koja se obezbeđuje Ukrajini koja sastavlja desetak novih brigada za kontraudar koji bi mogao da započne već za nekoliko nedelja. Navodi se kada će te brigade da budu spremne, izlistavaju se svi tenkovi, oklopna vozila i artiljerija koju Zapad daje Ukrajini. Dodaje se da će “vreme isporuke opreme uticati na obuku i spremnost”.

Jedna od sadržanih mapa uključuje hronologiju zamrznutog blatnog zemljišta, procenjujući uslove tla širom istočne Ukrajine sa dolaskom proleća. Nakon zime koja je testirala ukrajinsku protivvazdušnu odbranu do krajnjih granica, tu je i analiza njenih smanjujućih sposobnosti dok Kijev pokušava da izbalansira ograničene resurse da zaštiti civile, ključnu infrastrukturu i vojnike na frontu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

Dokumenti ne samo što mnogo toga govore o stanju ukrajinske vojske takođe govore o drugim saveznicima Vašingtona. Od Izraela do Južne Koreje, papiri otkrivaju unutrašnje debate tih zemalja o Ukrajini i drugim osetljivim pitanjima.

Koliko je toga novost?

Mnogo detalja koji se tu nalaze je poznato, samo što ih ima mnogo više – i sve je na jednom mestu. Tako, na primer, nije bilo mnogo iznenadila američka procena da je u ratu poginulo ii ranjeno između 189.500-223.000 ruskih vojnika.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

ruska vojska

 

Podatak o ukrajinskim gubicima – između 124.500-131.000 – takođe je u skladu sa brojkama o kojima su obavešteni mediji poslednjih nedelja.

U oba slučaja Pentagon je rekao da ima “nisko poverenje” u te brojke zbog nedostatka u informacijama, operativnoj bezbednosti i namernim pokušajima – verovatno obe strane – da dovedu u zabludu. Ovo je ujedno jedino mesto na kojem su načinjeni pokušaji da se dokumenti izmene kako bi izgledalo da je Ukrajina pretrpela najveće žrtve, navodi BBC.

Ko je je objavio dokumente i zašto?

Priča o tome kako su dokumenti našli svoj put od platforme “Diskord” do “4Čana” i “Telegrama” ispričao je Arik Toler iz istraživačke grupe Belingket. On je rekao da još nije moguće otkriti originalni izvor curenja dokumenata, ali da se su se pojavila na platformi popularnoj među gejmerima početkom marta.

Nakon svađe na “Diskordu” koji posećuju igrači “Majnkrafta” 4. marta, jedan korisnik je napisao: “Evo nekih procurelih dokumenta ovde” – i potom okačio 10 njih. Ovo je, kako piše BBC, neobičan ali ne i jedinstven oblik curenja podataka, ali je ovo poslednje osetljivije i potencijalno štetno.

Američko Ministarstvo pravde istražuje curenje tajnih dokumenata iz Pentagona o ratnim naporima u Ukrajini koji otkrivaju osetljive podatke o vojnim aktivnostima, ali i to da je Vašington špijunirao neke od najbližih saveznika.

Istraga je pokrenuta na zahtev Pentagona, a nejasno je da li bi moglo da bude objavljeno više dokumenata i koja je motivacija za njihovo puštanje. Jedan zvaničnik američke administracije je rekao, kako prenosi “Ju-es-ej tudej”, da bi odgovoran za curenje mogao biti ekstremista koji simpatizira sa Rusijom, ideolog koji želi da promeni tok rata ili nelojalni američki špijun, piše Blic.

Ruska ili zapadna zavera?

Ukrajina je brižljivo čuvala svoju “operativnu bezbednost” i sigurno nije srećna što se tako osetljiv materijal pojavio u tako kritičnom trenutku. Prolećna kontraofanziva mogla bi da bude prelomni trenutak za Kijev da izmeni dinamiku na bojnom tu i postavi uslove za kasnije mirovne pregovore.

Zvaničnici u Kijevu su govorili o mogućoj dezinformacionoj ruskoj kampanji. Neki vojni blogeri su sugerisali suprotno – da je sve ovo deo zapadne zavere da dovede ruske komandante u zabludu.

Ono što je ključno je da u dokumentima koji su do sada procureli do sada ništa ne ukazuje na pravac ukrajinske kontraofanzive. Kremlj bi već trebao da ima prilično dobru predstavu o obimu krajinskih priprema, ali Kijev treba da navodi svog neprijatelja da nagađa o tome kako će se akcija odvijati, kako mi maksimizovao šanse za uspeh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading