KONTRA ŠOLCU! NEMAČKI KANCELAR OVO NIJE OČEKIVAO: Bavarska nastavlja da koristi nuklearke, pravi svoj reaktor (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

16.04.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Markus Zeder, premijer Bavarske, poručio je da ova nemačka pokrajina želi da nastavi korišćenje nuklearnih elektrana koje su pod njenom lokalnom nadležnošću, uprkos odluci saveznih vlasti da ugasi poslednja tri aktivna atomska reaktora u Nemačkoj.

KONTRA ŠOLCU! NEMAČKI KANCELAR OVO NIJE OČEKIVAO: Bavarska nastavlja da koristi nuklearke, pravi svoj reaktor (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP, Shutterstock

Kako je Republika ranije prenela, odlukom vlade u Berlinu koja je stupila na snagu tokom vikenda okončana je rasprava koja je zemlju godinama držala u neizvesnosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nuklearna elektrana u Nekarvesthajmu je među ugašenima

U Nemačkoj je 2002. progurana prva odluka o napuštanju korišćenja nuklearne energije, da bi katastrofa reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. konačno zapečatila sudbinu nemačkih atomskih elektrana. Tadašnja demohrišćanska kancelarka Angela Merkel odlučila je da se postupno okonča njihova upotreba.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc

Poslednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022, ali je rat Rusije protiv Ukrajine sve promenio. Prekinute su ruske isporuke gasa Nemačkoj i strahovalo se od energetske krize, pa je kancelar Olaf Šolc odlučio da rad preostalih elektrana bude produžen do 15. aprila 2023.

Samo dan nakon isteka ovog roka oglasio se šef vlade Bavarske, pokrajine u kojoj su locirani mnogi od najuspešnijih nemačkih izvoznika.

Foto: www.profimedia.rs

Bavarski premijer Markus Zeder

Zeder je poručio da želi da nemačka savezna vlada izmeni zakon o napuštanju korišćenja atomske energije, kako bi se dozvolilo da nuklearke rade pod pokrajinskom nadležnošću.

Foto: www.profimedia.rs

Bavarski premijer Markus Zeder sa saradnicima obišao lokalnu nuklearku

- Sve dok kriza ne bude završena i tranzicija na obnovljive izvore energije ne bude uspešna, moramo da koristimo svaki oblik energije do kraja decenije - saopšteno je iz Zederovog kabineta uz napomenu da je "Bavarska je spremna da preuzme tu odgovornost".

Navedeno je da Bavarska želi da bude pionir u istraživanjima nuklearne fuzije i da izgradi vlastiti reaktor za te potrebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading