RAĐA SE NOVI SVETSKI POREDAK! Kolektivni Zapad na kolenima - Kina, Rusija i saveznici jači od G7! BROJKE SVE POKAZUJU!

Autor:

Svet

11.04.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje članice G7 čine oko deset odsto svetske populacije, dok samo u Indiji i Kini, dvema članicama BRIKS, živi 35 odsto stanovništva planete.

RAĐA SE NOVI SVETSKI POREDAK! Kolektivni Zapad na kolenima - Kina, Rusija i saveznici jači od G7! BROJKE SVE POKAZUJU!

Foto: Tanukg/AP, Shutterstock

Države članice BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) pretekle su po ukupnom učešću društvenog bruto proizvoda (BDP) u svetskoj privredi zemlje koje čine G7, a predviđanja ukazuju da će se uspon bloka koji je alternativa zapadnom modelu kapitalizma nastaviti tokom ove decenije.

Svetski mediji su preneli da BRIKS sada drži 31,5 odsto globalnog BDP, dok je udeo G7, organizacije koju čine SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo pao na 30 odsto.

Očekuje se da će se doprinos BRIKS svetskoj privredi povećati na više od 50 odsto do 2030, pošto će potencijalno proširenje ovog bloka sigurno dodatno povećati njegovu moć.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gube korak za zemljama BRIKS

 

Zemlje članice G7 čine oko deset odsto svetske populacije, dok samo u Indiji i Kini, dvema članicama BRIKS, živi 35 odsto stanovništva planete.

Dojče vele navodi da je naziv BRIKS iskovan kao optimističan termin koji je 2001. opisivao tada najbrže rastuće privrede na svetu, a da se sada ove države postavljaju kao alternativa postojećim međunarodnim finansijskim i političkim forumima.

- Mit o privredama u ubrzanom razvoju koji je pratio osnivanje (BRIKS) je izbledeo. Zemlje BRIKS sada proživljavaju svoj geopolitički momenat - ocenio je Ginter Majhold, zamenik direktora nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove (SWP).

Republika

Foto: Tanjug-AP

Na čelu moćnog bloka zemalja: Si i Putin

Navodi se da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pokušavaju da se pozicioniraju kao predstavnici globalnog Juga, nudeći alternativni model G7". BRIKS je, uz to, 2014. s osnovnim kapitalom od 50 milijardi dolara pokrenuo sopstvenu razvojnu banku NBD (New Development Bank) koja je alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Pored toga zemlje BRIKS i svoj mehanizam likvidnosti kako bi podržale članice koje kasne u isplatama zaduženja.

Dojče vele navodi da sve ovo nije bilo atraktivno samo samim članicama BRIKS, već bi moglo da bude privlačno i mnogim drugim zemljama ui razvoju i privredama koje se ubrzano razvijaju, a koje su imale bolna iskustva sa programima strukturnog prilagođavanja i merama štednje koje im je nametao MMF.

Banka koju je osnovao BRIKS je otvorena za prijem novih država članica, a u 2021. njene deonice kupili su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Urugvaj i Bangladeš.

Ko je u BRIKS (drže 31,5 odsto globalnog BDP):
- Brazil
- Rusija
- Indija
- Kina
- Južna Afrika

Ko je u G7 (drže 30 odsto globalnog BDP):
- SAD
- Kanada
- Francuska
- Nemačka
- Italija
- Japan
- Ujedinjeno Kraljevstvo

BRIKS se širi, na ulaznim vratima Saudijska Arabija, UAE...

Naledi Pandor, ministarka spoljnih poslova Južne Afrike, izjavila je da postoji ogromno interesovanje širom sveta za BRIKS. Ona je u martu izjavila da na njenom stolu stoji 12 pisama zainteresovanih zemalja.

- Saudijska Arabija je jedna od njih - rekla je ona i dodala da su tu još i UAE, Egipat, Alžir, Argentina, Meksiko, Nigerije..

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading