MUŽEVI UKRAJINE VIŠE NEĆE IMATI IZBORA: Zelenski doneo novu odluku posle koje im preostaje samo OVO!

Autor:

Svet

16.06.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je obrazložio odluku vlasti

MUŽEVI UKRAJINE VIŠE NEĆE IMATI IZBORA: Zelenski doneo novu odluku posle koje im preostaje samo OVO!

Foto: Tanjug

Ukrajinske vlasti su pre stupanja na snagu zakona o mobilizaciji preduzele drastične mere obustave izdavanja dokumenata muškarcima koji se nalaze u inostranstvu.

Ova odluka se odnosi na strane pasoše, kao i na razne druge državne usluge koje se pružaju u konzulatima.

Izdavanje pasoša u inostranstvu zaustavila je agencija Dokument, koja ne pripada Ministarstvu spoljnih poslova. Ova odluka dodatno komplikuje situaciju za muškarce koji se nalaze van zemlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Ukrajinska vojska

U samoj Ukrajini počele su žalbe na redove u centralnim administrativnim centrima, što dodatno otežava proces dobijanja potrebnih dokumenata.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je obrazložio odluku obustave izdavanja dokumenata muškarcima u inostranstvu, navodeći da su građani pokazali ravnodušnost prema pitanju opstanka države, posebno oni koji se trenutno nalaze van zemlje.

Zakon o mobilizaciji, koji je stupio na snagu 18. maja, propisuje da se konzularne i pasoške usluge u inostranstvu mogu pružiti samo uz predočenje vojne karte.

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

Ovo pravilo se odnosi na sve muškarce od 18 do 60 godina, što dodatno otežava situaciju za ukrajinske državljane u inostranstvu.

Prema informacijama iz pisma koje je potpisao prvi zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Sibiga, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je zabranilo vršenje svih konzularnih radnji u inostranstvu prema vojno sposobnim muškarcima.

Ova kaznena mera je stupila na snagu 24. aprila, osim u slučajevima izdavanja ličnih karata za povratak u Ukrajinu.

Ova nova pravila i ograničenja značajno utiču na ukrajinske muškarce u inostranstvu, koji se sada suočavaju sa dodatnim izazovima u ostvarivanju svojih konzularnih i pasoških potreba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading