UJEDINILI SE POLJSKA I UKRAJINA! Zelenski i Duda iz Varšave poručili: Nema komprimisa sa Rusijom

Autor:

Svet

05.04.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski predsednik je najavio da se za samit NATO u Viljnusu u junu spremaju dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu koje će biti prvi korak na putu ka punopravnom članstvu.

UJEDINILI SE POLJSKA I UKRAJINA! Zelenski i Duda iz Varšave poručili: Nema komprimisa sa Rusijom

Foto: Tanjug/AP

Predsednici Ukrajine i Poljske, Volodimir Zelenski i Andžej Duda, složili su se danas u Varšavi da ne sme da bude nikakvih kompromisa sa Rusijom na uštrb teritorije Ukrajine, niti o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

- Ako padne Ukrajina, Rusija se neće zaustaviti i ići će dalje. Mi jesmo prijateljski narod, ali u ovom ratu nemamo kompromisa, nećemo dati našu zemlju, nećemo dati nijedno dete oduvčeno u Rusiju, nećemo predati našu nezavisnost - kazao je Zelenski koji je u zvaničnoj poseti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom.

Foto: Tanjug/AP

 

Poljski predsednik je najavio da se za samit NATO u Viljnusu u junu spremaju dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu koje će biti prvi korak na putu ka punopravnom članstvu.

- Verujem da će se očuvati "zapadni pravac" Ukrajine preko puta ka članstvu u Evropskoj uniji koje podržavamo, težimo članstvu Ukrajine u NATO i pokušavamo da za samit NATO u Viljnusu pripremimo dodatne bezbednosne garancije. Želimo da Poljska i Ukrajina budu bez granica, da ih Poljaci i Ukrajinci ne osećaju, iako će one postojati politički i geografski - kazao je poljski predsednik.

Volodomir Zelenski je, govoreći o teškoj situaciji na frontu u Bahmutu, gde, kako je kazao, ukrajinska vojska pravi jednog dana korak napred, sledećeg dana se povlači, ponovio apel Zapadu da pojača vojnu pomoć.

- Što više oružja dobijemo, to ćemo biti spremniji ne samo da branimo Bahmut, nego i celu Ukrajinu. U mnogim zemljama, i u Evropi, novinari imaju različita mišljenja. Želim da zahvalim poljskim novinarima što su uz svoje lidere i društvo za pomoć Ukrajini - rekao je Zelenski.

Predsednik Duda obećao je da će Poljska uskoro poslati još šest aviona sovjetske proizvodnje MIG 29, uz četiri koje je već predala, i četiri koja se upravo prebacuju, ali da tu pomoć prestaje.

- Četiri miga su predata, četiri se predaju, to je ukupno osam, spremni smo da predamo još šest MIG 29 koji su u pripremi. Imamo još i avione MIG 29 koji su modernizovani u skladu sa standardima NATO i služe za zajedničke patrole vazdušnog prostora NATO. Ti avioni će nam još biti potrebni, ali nadam se da ćemo moći da pošaljemo još aviona Ukrajini kako ih u Poljskoj budu zamenjivali avioni koje smo kupili u Južnoj Koreji, a uskoro i američki avioni F 35 - rekao je poljski predsednik.

Foto: Tanjug

 

naglasio je, medjutim, da za modernizovane MIG-ove Poljska mora da dobije saglasnost SAD i saveznika iz NATO jer imaju savremenu američku opremu.

Podsetio je da je Poljska po vrednosti oružja i druge pomoći koju je poslala Ukrajini, treća na svetu, a samo tenkova je poslala više od 300.

Zelenski je zahvalio i poljskim zvaničnicima i svim Poljacima zato što su stali uz Ukrajinu od samog početka, što su se zalagali da se Ukrajina kandiduje za članstvo u EU i što su širom otvorili vrata svojih domova ukrajinskim ratnim izbeglicama.

- Hvala za bratstvo! Sa nama ste od početka agresije. Poljska je istinski prijatelj za stoleća! - rekao je Zelenski.

Ukrajinski i poljski predsednik obratiće se Poljacima zajedno večeras iz Kraljevskog zamka u Varšavi. Duda je kazao da je to zdanje simbol obnavljanja Varšave koju su nacisti u Drugom svetskom ratu sravnili sa zemljom i kako će, kad "ruski osvajač bude isteran", biti obnovljena i Ukrajina, "da bude još lepša od stare".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading