UKRAJINA OBORILA KINESKI NAORUŽANI DRON NA SVOJOJ TERITORIJI! Oglasio se i proizvođač: To je nesrećan incident!

Autor:

Svet

16.03.2023

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest je potvrdila i kompanija koja proizvodi ove letelice!

UKRAJINA OBORILA KINESKI NAORUŽANI DRON NA SVOJOJ TERITORIJI! Oglasio se i proizvođač: To je nesrećan incident!

Foto: Printskrin/Youtube/Silja Pluton

Vojska Ukrajine tvrdi da su tokom vikenda automatskim oružjem oborili naoružani dron kineske proizvodnje na svojoj teriotriji.

Kako piše CNN, u pitanju je  Mugin-5, komercijalna bespilotna letelica koju je napravio kineski proizvođač sa sedištem u lučkom gradu Sjamen, na istočnoj obali Kine.

Poznati su još i kao „Alibaba dronovi“, jer se mogu kupiti za oko 15.000 dolara na internet stranicama u Kini, tvrde tehnološki blogeri.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je da je u pitanju njihova letelica, nazvavši ovo „nesrećnim incidentom“, piše CNN. To je najnoviji primer korišćenja civilne bespilotne letelice koja je naknadno opremljena i naoružana, što je znak brzog menjanja obrazaca ratovanja.

- Uz linije fronta, u suštini sve vreme vršimo vazdušno izviđanje - rekao je Maksim, 35-godišnji borac teritorijalne odbrane za CNN.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) rekla je za CNN da su ih njihovi agenti koji se nalaze na teritoriji pod ruskom kontrolom upozorili da je odatle lansirana bespilotna letelica koja je krenula ka ukrajinskoj meti.

SBU je tada podigla uzbunu sa vojnim jedinicama sa sedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska.

Oko 2 sata ujutru, u subotu, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine čuli su dron, pa su čak i videli da treperi svetlo na letelici.

- Od zvuka, od signalnog svetla, vojnici su pucali na njega i oborili bespilotnu letelicu - rekao je Maksim.

Maksim je rekao da je dron leteo na veoma maloj visini – dovoljno blizu da ga obori ručnim oružjem.

U januaru su zvaničnici u oblasti Luganska pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine izjavili da su oborili Mugin-5 koji su lansirale ukrajinske snage.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali ovaj konkretan incident, ali su stručnjaci rekli da postoje dokazi da su obe strane u sukobu koristile ovu tehnologiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading