CEO SVET JE ČEKAO OVAJ POTEZ PEKINGA! Si Đinping objavio plan za mir u Ukrajini: Ima 12 tačaka, ŠTA ĆE REĆI PUTIN!?

Autor:

Svet

24.02.2023

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanično neutralna, Kina poziva na poštovanje suvereniteta država, uključujući Ukrajinu, pozivajući međunarodnu zajednicu da uzme u obzir bezbednosne brige Moskve.

CEO SVET JE ČEKAO OVAJ POTEZ PEKINGA! Si Đinping objavio plan za mir u Ukrajini: Ima 12 tačaka, ŠTA ĆE REĆI PUTIN!?

Foto: Tanjug-AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu i odbacila je kao neprihvatljivu bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu od dvanaest tačaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.

„Sve strane moraju da podstaknu Rusiju i Ukrajinu da se kreću u istom pravcu i vrate se direktnom dijalogu što je pre moguće“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je potvrdilo da se "nuklearno oružje ne sme koristiti", dok im je s druge strane pretio predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nuklearno oružje ne bi trebalo da se koristi i nuklearni rat ne bi trebalo da bude uključen. Treba se suprotstaviti pretnji nuklearnim oružjem ili njegovoj upotrebi“, navodi se u dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Osim toga, Kina traži od dve zemlje da izbegavaju napade na civile. Strane u sukobu moraju se striktno pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbegavati napade na civile i civilne objekte“, naglašava ministarstvo. Ovaj rat je osetljivo pitanje za Peking zbog njegovih veoma jakih dugogodišnjih diplomatskih i ekonomskih veza sa Moskvom, cementiranih zajedničkim interesom za protivtežu Vašingtonu. Kina je u utorak izrazila „veliku zabrinutost” zbog sukoba koji se „intenzivira i sve više izmiče kontroli”.

Zvanično neutralna, Kina poziva na poštovanje suvereniteta država, uključujući Ukrajinu, pozivajući međunarodnu zajednicu da uzme u obzir bezbednosne brige Moskve. Ali pritisak Zapada na Peking je sve jači, koji nikada nije javno podržao ili kritikovao rusku ofanzivu, izražavajući više puta podršku Moskvi suočenoj sa zapadnim sankcijama.

Poslednjih dana, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da strahuje da Kina možda razmatra slanje oružja Rusiji – što je Peking oštro demantovao.

Kijev je u petak rano ujutru objavio i takozvani „mirovni plan“ Pekinga, rekavši da je to „dobar znak i signal da Kina želi da se pridruži globalnim naporima da zaustavi rat u Ukrajini“, piše Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor. iz ukrajinske diplomatije.koji je dodao da „Ukrajina ima mirovni plan za koji se nada da će dobiti podršku Kine“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading