OVAJ TURSKI GRAD NEMA MRTVIH I NIJEDNU SRUŠENU ZGRADU: Ovo je razlog

Autor:

Svet

15.02.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Erzina kaže da u Turskoj treba da dođe do potpune promene razmišljanja kada je reč o gradnji.

OVAJ TURSKI GRAD NEMA MRTVIH I NIJEDNU SRUŠENU ZGRADU: Ovo je razlog

Foto: Google maps

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u utorak da su prošlonedeljni zemljotresi bili "jačine atomskih bombi", a novi podaci pokazuju da je broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 40.000.

Erdogan je takođee istakao da se stotine hiljada zgrada ne mogu koristiti širom Turske, dodajući da bi se svaka zemlja suočila sa istim posledicama kao i Turska "u slučaju takve katastrofe".

Međutim u gradu Erzinu, usred jako pogođene regije Hataj, niko nije poginuo, a znatnije nije oštećena nijedna zgrada. Oštećene su tek neke porodične kuće i nekoliko minareta u gradu koji broji 42.000 stanovnika, prenosi Index.hr.

- Nemamo ruševina, žrtava ili povređenih zbog potresa - rekao je gradonačelnih tog grada Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni ovim potresom. 

Gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih zgrada, kao ni mrtvih ljudi, je taj što nikad nije dopuštao nikakvu bespravnu gradnju.

- Nisam dopuštao bespravnu gradnju u bilo kojem smislu. Usprkos tome, neki su pokušavali. Iako ih isprva nismo mogli pratiti jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocu te su objekti srušeni - rekao je gradonačelnik, prenosi Hurijet dejli.

Gradonačelnik dodaje da je većina zgrada u gradu relativno niska. Radi se o samostojećim građevinama, često četvorospratnica. Ima nešto šestospratnica, kaže.

Kaže da u Turskoj treba doći do potpune promene razmišljanja kad je reč o gradnji.

- Za to je potrebno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne posežu za ovakvim stvarima te da se preduzmu odlučni koraci da se ti objekti ruše kada je to potrebno - rekao je.

- Tebaju nam kontrolni mehanizmi kako bi stvari funkcionirale glatko - dodaje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading