PUTIN SPREMA JOŠ TRI GODINE RATA: Osnivač "Vagnera" raspršio nade Zapada

Autor:

Svet

12.02.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako moramo, stići ćemo i do Dnjepra, najavio Jevgenij Prigožin u trenutku dok se ruske trupe gomilaju na ratištu.

PUTIN SPREMA JOŠ TRI GODINE RATA: Osnivač "Vagnera" raspršio nade Zapada

Foto: Tanjug/AP

Rusija ne samo da ne planira da odustane od ciljeva vojne operacije u Ukrajini već sve ukazuje da se sprema za rat koji će trajati godinama. To je nagovestio i Jevgenij Prigožin, glasnogovornik ruskog predsednika Vladimira Putina. Osnivač paravojne formacije "Vagner", čije izjave pažljivo prate zapadni analitičari, izneo je najnovije procene, ali i planove Putinove ratne mašinerije.

Prigožin, čije trupe su na prvoj liniji fronta, rekao je da bi mogle da prođu dve godine dok Rusija ne preuzme potpunu kontrolu nad regionima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine. To su regioni koje Moskva navodi kao ključni cilj.

- Koliko sam razumeo, moramo da zatvorimo Donjecku i Lugansku republiku i to će, u principu, svima odgovarati zasad. To bi moglo da traje godinu i po, dve - rekao je u videu koji je snimio s ruskim blogerom Semjonom Pegovom, prenosi Rojters.

- Ako moramo da stignemo do Dnjepra, onda će nam biti potrebno oko tri godine - dodao je Prigožin, misleći na veće područje koje bi se prostiralo do velike reke Dnjepar, koja teče od severa ka jugu, presecajući Ukrajinu.

Britanci će praviti oružje u Ukrajini

Visoko rangirani zvaničnici britanske vojne industrije razgovaraju s partnerima u Kijevu o proizvodnji britanskog oružja i vojnih vozila u Ukrajini, što bi značajno produbilo veze između Velike Britanije i Ukrajine, kao i između NATO i Ukrajine. Britanski šefovi industrije su putovali u Ukrajinu da bi razmotrili osnivanje kompanija sa zajedničkim ulaganjem, koje bi proizvodile oružje i vozila pod licencom, prenosi britanski Telegraf.

I britanski Telegraf, analizirajući gubitke na frontu, očekuje da će se okršaji intenzivirati. Kao argument navode procene doskorašnjeg ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova da je Rusija proteklih nedelja mobilisala "mnogo više" od 300.000 vojnika, možda čak i do pola miliona. Vojne kolone se slivaju u Ukrajinu, što ukazuje na pripremanje velike ofanzive, ali i na nameru da te značajno ojačane trupe dugo ostanu na ratištu.

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana naveo je u Briselu da sve to ukazuje da se Rusija sprema za dugi rat i da zbog toga NATO mora da bude pripravan "dugo vremena". Džoana insistira na tome da članice Alijanse moraju da ulažu više u odbranu, povećaju proizvodnju u vojnom sektoru i razvijaju nove tehnologije.

- Ova godina biće teška, ali mi moramo podržati Ukrajinu koliko god je potrebno - naveo je on.

U borbama za Bahmut, važan strateški cilj, ruske snage izgleda da odnose pobede. Jevgenij Prigožin juče je na Telegram kanalu svoje pres-službe saopštio da je zauzeto obližnje selo Krasnaja Gora i to dokumentovao fotografijama i video-snimcima. Na zapadu smatraju da bi pad Bahmuta naneo Ukrajincima teško nadoknadivu vojnu i psihološku štetu.

KARAN: RAT ĆE DA POTRAJE

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, kaže da će na razvoj rata i njegovo trajanje sigurno uticati isporuka aviona i tenkova Ukrajini.

- Rusija se spremala za rat, takođe i Ukrajina. I jedna i druga strana, kada je počeo sukob, sigurno je znala da se neće brzo završiti, a da može trajati i godinama. Na trajanje će sigurno će uticati isporuka aviona i tenkova Ukrajini. Ako se to zaista desi, postoji mogućnost da se u rat uključi i neko treći, a to će sigurno produžiti trajanje ratnih sukoba. U ovom trenutku nema pokazatelja koliko može još dugo da traje jer iz dana u dan imamo nove informacije. Siguran sam da se ne bliži kraj rata - poručio je Karan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sasa

12.02.2023 18:10

ZnacI denacIfIkacIja razoruzanje evrope mora biti izvrsena